01/06/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

S KRSTOM U RUCI OTIŠLI NA PUT BEZ POVRATKA: Potresna priča porodice nestalih čeških studenata u Albaniji

S KRSTOM U RUCI OTIŠLI NA PUT BEZ POVRATKA: Potresna priča porodice nestalih čeških studenata u Albaniji

Helena Pavelkova svakog dana prolazi pored železničke stanice u malom gradu nedaleko od Praga u kojem živi i iznova otvara najbolniju ranu pitajući se gde su njeni sinovi Jan i Mihail. S te stanice, pre 22 godine, ispratila ih je na put s kojeg se još nisu vratili. Tog dana imala je čudan osećaj, koji je tek kasnije sebi objasnila. Dala je jednom od sinova krst u ruke i rekla: „Ovo moraš da mi vratiš, obećaj mi da hoćeš“ i poslednji put im mahnula dok je voz odlazio. Otad se nisu videli.

Ovo je bolna priča jedne češke porodice koja je izgubila svoja dva člana u Albaniji. Veruje se da su Jan i Mihail, kao mnogi Srbi, završili u ozloglašenoj Žutoj kući, kao žrtve trgovine organima. U emisiji „Eksploziv zona – Žuta kuća: Dosije Češka“ njihova majka Helena smogla je snage da pred kamerama srpske televizije otvori vrata svog doma i momačke sobe u kojoj su Jan i Mihail 2001. ostavili snove i planove o budućnosti. Novinarka Ana Rajković u razgovoru za Srpski telegraf kaže da majka dvojice nestalih studenata ni danas ne gubi nadu da će se njeni sinovi pojaviti na kućnom pragu.

Ne prođe dan, a da se ne zapita šta im se zapravo dogodilo. Ona je saznala da su završili u Albaniji i da im se tu izgubio svaki trag, ali njihova tela nikada nisu pronađena. Ni danas ne zna da li da im pali sveću za žive ili za mrtve, što joj stvara težinu u srcu i duši. Helena je pred kamerama Prve ispričala da je smogla snage da nastavi dalje zbog ćerke i unučića, ali da se njen suprug nikada nije pomirio s činjenicom da mu sinova više nema i da se od početka emotivno potpuno povukao – kaže Rajkovićeva, koja ističe da nije bilo lako zajedno s porodicama zavijenim u crno proživljavati najbolnije momente.

Kada se troje mladih nije vratilo u dogovoreno vreme, meštani su se organizovali i krenuli u potragu. Ekspedicija u Albaniji završena je neuspešno, pa iako je tamošnja policija obećavala pomoć, nikad nikakav konkretan potez nije učinjen s njihove strane.

Godinama kasnije obraća se za pomoć češkom piscu i scenaristi Jozefu Urbanu, poznatom po svojim planinarskim aktivnostima, koji je dobro poznavao balkanske vrhove. On je krenuo na solo ekspediciju i saznao da su studenti bili smešteni kod jedne učiteljice koja je živela s rođakom. On ih je jednog dana poveo u turistički obilazak mesta, ali se kući vratio sam. Prema njegovim saznanjima, učiteljica je posumnjala da je rođak učinio nešto loše sa studentima, a kasnije se ispostavilo da je učiteljica ubijena. Tim momentom se bavi u svojoj knjizi „Povratak u Valbonu“, kojom je prodrmao češku javnost da se pokrene povodom nestanka svojih sunarodnika – priča naša sagovornica.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);