09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

RUŽIČASTI KOKAIN STIGAO U EVROPU! Droga svima dostupna, posebno su DECA na udaru zbog jednog sastojka

RUŽIČASTI KOKAIN STIGAO U EVROPU! Droga svima dostupna, posebno su DECA na udaru zbog jednog sastojka

Foto: www.profimedia.rs

Jarko ružičasta droga iz Kolumbije koja je mešavina MDMA i ketamina postaje sve popularnija u Evropi. Na ulici se zove „tusi“ (od 2C), a mediji i policija je zovu „ružičasti kokain“ iako ne sadrži kokain. Sve češće ga zaplenjuje policija u Španiji, ali i na drugim mestima u Evropi.

– U velikim gradovima Kolumbije droga je postala sinonim za novu generaciju mladih dilera koji je i prave i prodaju, pre svega u noćnim klubovima u zemlji turistima u potrazi za seksom. Dileri je zbog specifične boje guraju kao rad ekskluzivniji od kokaina, ali „tusi“ je više brend nego specifična supstanca – piše Vice.

Ova droga se prvi put pojavila na ulicama Kolumbije oko 2010. Ružičasti prah, obojen bojom za hranu kako bi se izdvojio od drugih praškastih droga, i često s mirisom jagode, nazvan je „tusi“ jer sadržavao psihodelik 2CB. Noviji forenzički testovi su pokazali da se „tusi“ u međuvremnu pretvorila u nepredvidljivu mešavinu, koja najčešće sadrži različite proporcije ketamina i MDMA, popunjenu kofeinom.

Proizvod, koji se pravi u lokalnim „uradi sam“ laboratorijama, varira u zavisnosti od svakog „kuvara“ i ustanovljeno je da sadrži niz drugih droga, kao što su benzos, met i katinoni, a glasine da je otkriveno da sadrži fentanil nisu dokazane.

Ustanovljeno je da korisnici doživljavaju mešavinu sedativnog tripa ketamina sa stimulativnijim radom MDMA i kofeina.

Španska policija je prošle nedelje saopštila da je uhapsila sedam članova bande za koje se tvrdi da su umešani u distribuciju kokaina i „tusija“ u Madridu i Malagi, koje su prokrijumčarili u koferima vazdušnim putem iz Latinske Amerike.

U njihovim domovima u Španiji pronađeno je osam kilograma materije koju su policajci nazvali „ružičastim kokainom“, kao i običan kokain i gotovina.

U avgustu je policija na ostrvu Ibica pronašla 13 kilograma „ružičastog kokaina“, što je verovatno najveći ulov „tusija“ u Evropi, zajedno sa regularnim kokainom i ketaminom, 440.000 evra u gotovini i jednom automatskom puškom.

Prema izveštaju UN o porastu ilegalne trgovine ketaminom, objavljenom ove nedelje, ove godine „tusi“ je primećen na muzičkom festivalu u Velikoj Britaniji, kao i u Austriji i Švajcarskoj. U julu je kolumbijski državljanin uhapšen zbog šverca kokaina u Italiju nađenog sa „tusijem“ u njegovoj kući u Milanu.

– Ova droga je povezana s kulturom trgovaca neodrogama u Kolumbiji – rekao je za „Vice“ Hulian Kuintero, sociolog i istraživač u Social Technical Action, kolumbijskoj nevladinoj organizaciji.

On kaže da je uz pomoć „tusija“ kultura neodroga srušila monopol na novac i lepe žene koji su imali trgovci kokainom.

– Sa „tusijem“ svako može da se igra trgovca drogom. Kultura tinejdžerskih gangstera je demokratizovana – kazao je Kuintero.

Danas je „tusi“ peta najpopularnija droga u Kolumbiji.

Nije „droga elite“, dostupna je svima

Vlada mišljenje da je „ružičasti kokain“ droga elite, koju koriste modeli i bogati ljudi, ali ovaj proizvod koriste ljudi sa svih nivoa, kaže Klaudio Vidal, direktor Energi Control. Iako se u početku mogla naći uglavnom u velikim gradovima poput Madrida ili Barselone, ili na turističkim lokacijama poput Ibice i Kosta del Sol, danas se proširila i na druge gradove.

Širenje „tusija“ je deo sporog, ali značajnog pomaka u svetskoj nabavci droga, od lekova na biljnoj bazi kao što su kanabis, kokain i heroin, do sintetičkih droga napravljenih u laboratorijama, što je često lakše i jeftinije za proizvodnju, ali, poput fentanila, može biti nepredvidljivije i smrtonosnije.

Bonus video:

 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);