20/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ROK ZA PREDAJU FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE DO KRAJA MARTA! Ove godine se uvode i PROMENE

Računovođa

Pojedine računovođe ovih dana ostaju bez klijenata, dok se neke njihove kolege iz penzije vraćaju na posao. Sa poslednjim danom ovog meseca ističe rok da firme, kao i odrđeni broj preduzetnika, Agenciji za privredne registre predaju redovne finansijske izveštaje. Ovog puta potpis na ključni dokaz o radu firmi mogu da stave samo licencirane računovođe. Trenutno ih je u registru APR upisano 5.108.

Do početka marta finansijske izveštaje je predalo 36.960 obveznika. Do isteka zakonskog roka, Agencija očekuje da će biti dostavljeno još oko 240.000 izveštaja.

Zakonom o računovodstvu je uvedena obaveza da se računovodstvenim uslugama mogu baviti samo agencije u kojima makar jedan računovođa ima licencu. Iako je bio predviđen prelazni rok, računovođe se pribojavaju da će problema biti.

Računovođafoto: Printscreen/RTS

– Problemi su ogromni, sada se računovođe koje nisu upisane snalaze kako da dostave finansijske izveštaje i kakve ugovore da prave i sa kim – kaže Snežana Mitrović iz udruženja Računovodstevna komora Srbije.

– Nije lako ni pružaocima računovodstvenih usluga koji su upisani u Registar APR. Teško im je da sada preuzmu toliku odgovornost za finansijske izveštaje ako nisu vodili poslovne knjige. S druge strane, neupisani u Registar APR, koji su vodili poslovne knjige, sada ne mogu da dostave izveštaje. Najveća nesigurnost je za zakonske zastupnike i državu vezano za kvalitet izveštaja i tačnost utvrđenih poreskih obaveza. Tužno je da ne vide tu pravnu nesigurnost i nisu prihvatili naše inicijative da se odloži rok za upis u Registar APR. Verovatno je da agencije zapošljavaju ljude koji su odavno u penziji ali imaju profesionalno zvanje. To je bila i preporuka Saveza računovođa.

Računovođe / Ilustracija
Računovođe / Ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Privrednicima, čije finansijske izveštaje predaju nelicencirane računovođe, prete kazne. Raspon je od 100.000 do tri miliona dinara za firmu i od 20.000 do 50.000 za odgovrne u njoj. Preduzetnicima preti kazna od 100.000 do pola miliona dinara.

– Po isteku zakonskog roka, izveštaje i dokumentaciju, kao i Izjavu o neaktivnosti za 2022. godinu, obveznici mogu dostaviti najkasnije do kraja naredne poslovne godine u odnosu na godinu na koju se isti odnose – upozorava APR.

– To znači do kraja 2023. godine, nakon čega prestaje svaka mogućnost njihovog dostavljanja. Navedeno važi i za zamene izveštaja, odnosno dokumentacije, osim u slučaju zamene vanrednog finansijskog izveštaja.

(INFO / Novosti)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1246945’, content_type: ‘product’});