09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

RAKIJA JE NAŠ NACIONALNI BREND, POREKLO I KVALITET MORAJU DA SE POŠTUJU! Tomislav Momirović sa predstavnicima Saveza proizvođača rakije Srbije!

RAKIJA JE NAŠ NACIONALNI BREND, POREKLO I KVALITET MORAJU DA SE POŠTUJU! Tomislav Momirović sa predstavnicima Saveza proizvođača rakije Srbije!

Ministarstvo trgovine zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenuće kampanju edukacije stanovništva po pitanju rizika od konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta, potencijalno opasnog po zdravlje konzumenata. 

Kako je istakao ministar Tomislav Momirović, rakija je naš nacionalni proizvod, uvrštena od strane UNESKO-a na Listu svetske kulturne nematerijalne baštine, pa je naša obaveza da štitimo kvalitet ovog proizvoda. 

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljnje trgovine

Tomislav Momirović sa Savezom proizvođača rakije

 

Moramo da uložimo jako puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bi to postigli moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije – dodao je ministar Momirović.

Zaključak sastanka predstavnika Ministarstva trgovine i Saveza proizvođača rakije je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima. 

Ministarstvo trgovine apeluje na sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod.  Ministar Momirović istakao je da će na ovaj način svi potrošači biti u mogućnosti da konzumiraju visoko kvalitetne rakije i opšti kvalitet proizvoda će biti podignut na viši nivo.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);