08/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

PUTINOVA NOVA INCIJIATIVA MOŽE DA PREKINE RAT? Pogledajte čega se sada dosetio

PUTINOVA NOVA INCIJIATIVA MOŽE DA PREKINE RAT? Pogledajte čega se sada dosetio

Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Daily Mail

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa može da zaustavi rat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma Primakovska čitanja u Moskvi naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

– Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje – rekao je Putin u govoru koji je pročitao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumevanje u svetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće rešiti bez Rusije i ocenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.

Predsednik Rusije je ranije izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.

(INFO/Agencije/Prenela T.Š.)