28/04/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

PUTINOV ULTIMATUM! Ko je ruski zatvorenik za koga traži razmenu za novinara ‘Volstrit žurnala’?

PUTINOV ULTIMATUM! Ko je ruski zatvorenik za koga traži razmenu za novinara 'Volstrit žurnala'?

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u nedavnom intervjuu da bi oslobađanje novinara “Volstrit žurnala” Evana Gerškoviča, optuženog za špijunažu u Moskvi, moglo biti moguće u zamenu za ruskog zatvorenika. Putin je naglasio da ruske i američke specijalne službe pregovaraju o ovom slučaju i da su postigle određeni napredak. On je takođe istakao da su razgovori u toku putem specijalnih kanala i da veruje da se dogovor može postići.

 

 

Slučaj Evan Gerškoviča

Evana Gerškoviča su optužili da je pokušao da dođe do ruskih odbrambenih tajni, dok on i “Volstrit žurnal” odbacuju ove optužbe. Američka vlada ga je proglasila nezakonito pritvorenim, a prošlog meseca je produžen njegov pritvor za još dva meseca.

 

 

– Spremni smo da to rešimo, ali postoje određeni uslovi o kojima se razgovara putem specijalnih kanala. Verujem da se dogovor može da bude postignut – rekao je Vladimir Putin, ističući da su ruski partneri morali da preduzmu, kako je rekao, recipročne korake.

 

 

Razmena zatvorenika visokog profila

Rusija i SAD su u prošlosti već postigle dogovore o razmeni zatvorenika visokog profila, kao što je bio slučaj sa američkom košarkaškom zvezdom Britni Grajner. Putin je pomenuo i slučaj Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem, koji je takođe bio predmet razmene.

Ubistvo u Berlinu

Vadim Krasikov je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta. Sud je zaključio da su ruske bezbednosne službe pružile podršku Krasikovu u izvršenju ovog zločina. Ubistvo je izazvalo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke, što je rezultiralo proterivanjem diplomata iz obe zemlje.

Detalji ubistva

“Volstrit žurnal” je objavio svedočenja sa suđenja Krasikovu koja opisuju kako je on mirno pucao čoveku u glavu dok su ga gledala deca i roditelji. Ovo je izazvalo gnev i osudu javnosti u Nemačkoj.

Značaj Vadima Krasikova

Vadim Krasikov, rođen u Kazahstanu, služio je u sovjetskoj vojsci i kasnije se pridružio elitnim vojnim jedinicama u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom i FSB-u. Njegova uloga u ubistvu čečenskog disidenta pokazuje koliki značaj ima za ruske vlasti.

 

 

 

 

Putinova izjava o mogućoj razmeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na tekuće pregovore između ove dve zemlje i mogućnost rešavanja ovih slučajeva putem međunarodne saradnje.

 

 

(BLIC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO