18/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

PUTIN ŽELI DA BUDE BESMRTAN! Ruski predsednik angažovao armiju lekara i naučnika

PUTIN ŽELI DA BUDE BESMRTAN! Ruski predsednik angažovao armiju lekara i naučnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji za par nedelja puni 72 godine, prema pisanju tamošnjih medija, želi da živi večno. Naime, Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, osteoporoze, kao i o jačanju imunološkog sistema, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica.

UKLJUČEN I „ROSATOM“

Istraživanje se, između ostalog, fokusira na trodimenzionalnu bioštampu koja bi trebalo da omogući štampanje zamenjivih organa i tkiva. Prema pisanju Komersanta, Rusija je uložila više od 57 miliona rubalja (633.000 dolara) u razvoj ove tehnologije u poslednje dve godine, a nosilac projekta je „Rosatom“. Budžet za novi program je strogo čuvana tajna.

Odeljenje za nauku i inovacije u zdravstvu Ministarstva zdravlja poslalo je pismo vodećim ruskim istraživačkim institutima tražeći hitne predloge za grantove u oblastima: razvoj medicinskih proizvoda koji imaju za cilj smanjenje tereta ćelijskog starenja; razvoj novih neurotehnologija i srodnih medicinskih proizvoda za otkrivanje i lečenje kognitivnih i senzornih oštećenja; razvijanje metoda usmeravanja imunološkog sistema na osnovu njegove uloge u procesu starenja; i razvoj novih medicinskih tehnologija zasnovanih na bioprintingu.

Pismo su potvrdila dva lekara koja rade u medicinsko-istraživačkim centrima, kao i jedan zaposleni u akademskom institutu, iznenađeni zbog hitnosti zahteva.

– Od nas je zatraženo da odmah pošaljemo sve naše ideje. Pismo je recimo stiglo danas, a odgovore su tražili juče. Ovo je ideja Mihaila Kovalčuka, koji u zanosu govori o večnom životu i ruskom genomu – rekao je jedan od doktora.

STRAH OD ZAPADA

Kovalčuk je već zadužen za federalni genetski program, u kojem Putinova starija kćerka, endokrinolog Marija Voroncova ima istaknutu ulogu. U neobičnom govoru iz 2015, Kovalčuk je optužio strane elite da pokušavaju da otmu evolutivni proces kako bi kreirali poslušne robove.

Ruski mediji podsećaju da je on Putina zarazio tim idejama.

– Već možete zamisliti, i to ne samo teoretski, da čovek može da stvori ljude s datim skupom karakteristika. To može biti matematički genije ili briljantan muzičar. Ili bi to mogao biti vojnik, osoba koja se može boriti sa strahom ili osećanjem empatije, žaljenja i bola – rekao je Putin 2017.

U oktobru iste godine, Putin je izjavio da stranci sistematski i profesionalno prikupljaju biomaterijal ruskih građana.

– Zašto to rade – pitao je javno ruski predsednik.

Ko je Mihail Kovalčuk, čovek iz senke 

Mihail Kovalčuk (77), bliski Putinov saradnik, jedan je od glavnih aktera projekta zaustavljanja starenja. Planirano je da se razviju nove medicinske tehnologije koje će povećati životni vek stanovništva i spasti živote 175.000 ljudi do 2030, pišu ruski mediji.

Mihail je fizičar i stariji brat milijardera biznismena Jurija Kovalčuka, koji je opisan kao Putinov lični bankar i koji je blisko povezan s ruskim liderom još od vremena kad je ovaj bio samo zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga.

Kovalčuk je predsednik Instituta Kurčatov, nuklearno-istraživačkog postrojenja u Moskvi.

Zavisan od botoksa

Vladimir Putin danas izgleda možda i bolje nego pre par decenija i gotovo da nema bore na licu, a najuočivljije su promene u predelu očiju, što je stvorilo sumnju da je ruski predsednik zavisnik od estetske hirurgije. Britanski hirurg Džerard Lamb 2019. je tvrdio da šef Kremlja gotovo sigurno koristi hirurške intervencije na licu.

– Imao je isti broj zahvata kao prosečna Instagram zvezda, ali su urađeni tako da je promena minimalna i neupečatljiva – rekao je Lamb.

Dešifrovanje ruskog genoma

Kovalčukov institut 2009. je sproveo projekat za dešifrovanje ruskog genoma. Više puta je govorio o poželjnosti dugog i produktivnog života. Na njegovo razmišljanje o ovoj temi uticao je Konstantin Skrjabin, koji je radio pod Kovalčukom na Institutu Kurčatov na projektu ruskog genoma.

– Mi (naučnici) volimo da raspravljamo o problemu ljudske besmrtnosti. Veliki gazda je dao zadatak. A birokrate su se obavezale da to postignu na bilo koji način i svim sredstvima – rekao je Skrjabin ruskom servisu Radija Slobodna Evropa 2019.