31/01/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

PROGRAMERIMA JE OVAJ SOFTVER PRAVI „DŽEKPOT“: IT stručnjacima iz ove oblasti plata u Srbiji ide i do 1.000.000 EVRA

PROGRAMERIMA JE OVAJ SOFTVER PRAVI "DŽEKPOT": IT stručnjacima iz ove oblasti plata u Srbiji ide i do 1.000.000 EVRA

Ilustracija, Foto: Profimedia

Dok među ljudima uglavnom vlada mišljenje da IT kompanije u Srbiji šetaju od projekta do projekta, tj. da se u najvećoj meri bave razvijanjem raznoraznih softvera, i da u najvećoj meri prihode ostvaruju od prodaje niza različitih programa, to ipak nije slučaj.

Kako za „INFO Biznis“ priča sagovornik upućen u dešavanja u IT sektoru, ako se IT kompanija domogne razvoja i održavanja jednog tipa softvera to se smatra pravim „džekpotom“ na tržištu.

– Reč je o enterprajz aplikacijama („enterprise applications“), i ko ugrabi priliku da radi jedan takav softver za, u najboljem slučaju, stranu kompaniju taj je završio priču. Sem toga što se radi o obimnim projektima za razvoj softvera koji traju mesecima, i koji se debelo naplaćuju, kada se sklapaju ugovori uglavnom je u njih uključeno i dalje razvijanje platforme kao i samo održavanje, priča sagovornik.

Kada govorimo o konkretnoj ceni ona zavisi od mnoštva faktora.

– Sve zavisi od veličine kompanije, značaja ovog softvera za klijenta i njegovo poslovanje, broja uključenih programera koji rade na razvoju, od načina održavanja i unapređivanja platforme… Cene ovih usluga kreću od nekoliko stotina hiljada evra godišnje za projekte za manje firme, do preko milion evra za projekte za ozbiljne firme. U suštini sa jednim sklopljenim ugovorom se finansiraju čitave kompanije, kaže on.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Šta je „enterprise“ aplikacija?

„Enterprise“ aplikacije (EA) su uglavnom velike platforme i softverski sistemi dizajnirani za rad u korporativnom okruženju, kao što je poslovno ili državno. EA su složeni, skalabilni programi zasnovani na više komponenti.

EA se uglavnom sastoji od grupe programa sa zajedničkim poslovnim aplikacijama i uslužnim programima za organizaciono modelovanje dizajniranih za vrlo specifične funkcije. Cilj razvijanja ovih softvera je da se na kraju krajeva poboljša efikasnost i produktivnost kroz funkcionalnost podrške na poslovnom nivou.

Zarada u svetu 2021. godine

Prema podacima objavljenim krajem prošle godine u sklopu istraživanja kompanije Sinergy, Majkrosoft je zaradio 120 milijardi dolara od enterprajz softvera, prestižući tako ostale velike igrače u industriji kao što su IBM i Amazon.

Majkrosoft
foto: AP

Istraživanje kompanije Synergy obuhvatilo je prodaju u sledećim oblastima: usluge infrastrukture „u oblaku“, saradnji, enterprajz i SaaS softver, infrastruktura centara podataka, infrastruktura dobavljača usluga i IT usluge preduzeća. Najbliži konkurenti Majkrosofta, IBM i Amazon generisali su otprilike 75 milijardi dolara, odnosno 60 milijardi dolara prošle godine.

Prvih trinaest dobavljača na listi su: Majkrosoft, IBM, Amazon, Huavei, Cisco, Oracle, Dell, SAP, Fujitrsu, HPE, Erikson, Nokia i Salesforce. Zajedno, prvih trinaest je ostvarilo 613 milijardi dolara od prodaje enterprajz softvera u 2021. godini, što je povećanje od 10 odsto na godišnjem nivou.

(INFO / INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1094213’, content_type: ‘product’});