31/01/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

PRESEK STANJA: Skoro 550 zaraženih koronom, preminula četiri pacijenta!

PRESEK STANJA: Skoro 550 zaraženih koronom, preminula četiri pacijenta!

U poslednja 24 sata koronavirus je dijagnostikovan kod 542 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula četiri pacijenta.

Testirana je 5.441 osoba.

Hospitalozovano je 207 ljudi, a pomoću respiratora dišu 22 pacijenta.

Od početka epidemije testirane su 11.703.963 osobe, prisustvo korone je registrovano kod 2.429.520 ljudi, a preminule su 17.433 osobe.

Srbija je registrovala najnoviju, bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, koja sadrži originalni vuhanski soj virusa i omikron. Time ćemo praktično uvesti petu dozu vakcine protiv kovida.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije kaže  da je registrovana najnovija vakcina protiv kovida 19.

– Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja – kaže prof. Stevanović i navodi da je uključen u postupak pripreme, a da je sada na delu pitanje tehničkog dela dogovora, koji nije na njemu.

Foto: Tanjug/N. ANĐIĆ

Goran Stevanović

On navodi i da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i treba ih iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

– Verovatno će se naći neki koji će čekati i trivalentnu, petovalentnu, sedmovalentnu vakcinu. Upotrebite ono što je trenutno raspoloživo da se zaštitite, kvalitetno je. U ovom trenutnu za aktuelne izazivače ta nova vakcina ne pruža ništa više nego što pružaju ove ostale vakcine pod uslovom da ste prethodno primili bar jednu dozu vakcine. A ako je neko do sada čekao neku novu vakcinu za prvu dozu, njemu ni ova nova neće biti dovoljna jer će mu trebati bar dva meseca da stekne imunitet koji imaju osobe koje su primile tri doze vakcine – ističe prof. Stevanović.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);