27/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

PRELEP MURAL NA MARAKANI: Delije ODALE POČAST KOSOVSKOM JUNAKU! (FOTO)

PRELEP MURAL NA MARAKANI: Delije ODALE POČAST KOSOVSKOM JUNAKU! (FOTO)

Navijači Crvene zvezde poštuju junake srpskog naroda, a još jednom su to pokazali ukrasivši zidove svog stadiona muralom posvećenim jednom hrabrom čoveku čija priča je malo poznata.

Foto: facebook Fondacija Delije

Mural Miloš Ćirković

 

Miloš Ćirković, rođen je 1961. godine, odrastao je i živeo u Belom Polju, selu nadomak Peći. Kažu za njega da je bio voljen i rado viđen gost, da je u vreme kada skoro niko nije odlazio u crkvu i postio, upravo on to radio. Guslao je i znao je na stotine epskih pesama. Voleo je da pomaže i Srbima i Albancima.

Dvadesetog juna 1999. godine posetio ga je sveštenik kako bi ga ubedio da skine srpsku uniformu i u civilu sa njim i pripadnicima KFOR-a napusti Belo Polje. Sveštenik je zatekao izrešetanu kuću, tragove borbe sa onima koji su hteli na spavanju da ga ubiju i prazne konzerve hrane. Videvši o kakvom se čoveku radi i da je rešen da do smrti brani kućni prag sveštenik ga je blagoslovio rečima “Bog te blagoslovio na dobar podvig, Miloše Ćirkoviću“ i vratio se u Patrijaršiju potrešen, dugo razmišljajući kako je moguće da postoji čovek koji tako nešto može da izdrži samo jedan dan, a ne da provodi dane i noći u takvom okruženju.

Jedan čovek koji brani celo selo, sam. Njegova borba trajala je 15 dana. Nakon toga pripadnici KFOR-a pozvali su sveštenstvo da ponovo obiđu Miloša jer su čuli da je nestao ili je ubijen. Sveštenici su otišli, zatekli spaljenu kuću, unutra je sve bilo polomljeno. Našli su samo kosti koze, verovatno one Miloševe, slavsku ikonu i molitvenik. Miloša tamo nije bilo, niti je ikada pronađen.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);