25/06/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

PRAVA NA GODIŠNJI ODMOR: Šta zakon dozvoljava zaposlenima u Srbiji, a ugovori daju dodatno

PRAVA NA GODIŠNJI ODMOR: Šta zakon dozvoljava zaposlenima u Srbiji, a ugovori daju dodatno

U Srbiji, svaki zaposleni ima zakonsko pravo na minimum 20 radnih dana godišnjeg odmora, što je četiri radne nedelje. Ovo pravo se garantuje bez obzira na vrstu radnog odnosa ili radno vreme zaposlenog. Međutim, u praksi se često dešava da zaposleni koriste manje od ovog zakonskog minimuma.

Uz osnovni zakonski minimum, opštim aktima poslodavaca ili kolektivnim ugovorima može se utvrditi pravo na dodatne dane godišnjeg odmora. Na primer, na osnovu dužine radnog staža, zaposlenom se može dodati određeni broj radnih dana iznad zakonskog minimuma. Na primer, za pet godina radnog iskustva može se dodati tri radna dana, dok za deset godina može biti dodato četiri radna dana godišnjeg odmora, piše Mondo.

Takođe, dodatni dani godišnjeg odmora mogu se utvrditi i na osnovu obrazovne ili stručne spreme zaposlenog. Na primer, za poslove koji zahtevaju srednju stručnu spremu mogu se dodati dva radna dana, dok za poslove koji zahtevaju visoku stručnu spremu može biti dodato četiri radna dana.

Dodatak na godišnji odmor može se odrediti i na osnovu doprinosa na radu, gde neposredni rukovodioci mogu proceniti dodatne dane godišnjeg odmora na osnovu ocene rada zaposlenog. Takođe, određeni uslovi rada kao što su rad na terenu ili rad sa strankama mogu rezultovati dodatnim danima godišnjeg odmora iznad zakonskog minimuma.

Za zaposlene koji imaju obaveze brige o maloletnom detetu ili starijem članu porodice, takođe se može obezbediti dodatne dane godišnjeg odmora, što omogućava zaposlenima da iskoriste više od osnovnog zakonskog minimuma od 20 radnih dana za godišnji odmor.

BONUS VIDEO: