24/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

POZNAT DATUM! Nova runda dijaloga u Briselu! Stano otkrio kada će se održati sastanak

POZNAT DATUM! Nova runda dijaloga u Briselu! Stano otkrio kada će se održati sastanak

Portparol Evropske komisije, Peter Stano, potvrdio je danas da će nova runda dijaloga između Beograda i Prištine biti održana u utorak, 19. marta, u Briselu. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je obe strane kako bi nastavili razgovore, posebno fokusirajući se na nedavnu odluku Centralne banke Kosova o upotrebi dinara. Takođe, razgovaraće se i o drugim „najhitnijim pitanjima“ u okviru dijaloga.

SAD se nada da će vlada u Prištini biti fleksibilna

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izrazio je nadu da će vlada u Prištini biti fleksibilna u vezi sa uredbom o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji tokom narednih razgovora. Eskobar je naglasio da se očekuje da će vlada u Prištini pokazati fleksibilnost, posebno u dijalogu koji će biti održan u utorak.

Očekivanja od nove runde dijaloga su visoka, a svi su u iščekivanju ishoda koji će uticati na dalji tok odnosa između Beograda i Prištine. Odluka Centralne banke Kosova o upotrebi dinara je izazvala značajnu pažnju i kontroverze, te se očekuje da će ovo biti jedno od ključnih pitanja u narednom dijalogu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ugostio predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera, u okviru njegove radne posete Srbiji. Vučić je Zederu predložio sedam važnih stvari u kojima mogu da sarađuju i, kako je rekao, Zeder je odmah prihvatio jedan deo.

 

BONUS VIDEO: