22/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

POSLE BRESKVI, SPREČEN I IZVOZ KRASTAVACA IZ SRBIJE: Nije opasan, ali je imao previše pesticida – TOVAR UNIŠTEN na granici s Slovenijom!

POSLE BRESKVI, SPREČEN I IZVOZ KRASTAVACA IZ SRBIJE: Nije opasan, ali je imao previše pesticida - TOVAR UNIŠTEN na granici s Slovenijom!

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) saopštio je da je u krastavcima iz Srbije koji se izvoze u Sloveniju, pronađen je fungicid metalaksil. Posle kontrole na granici naloženo je da se krastavci unište.

Kako se navodi, metalaksil nije označen kao opasan, ali je u krastavcima pronađena veća količina od dozvoljene. Dozvoljena količina je 0,01 miligrama po kilogramu, a kontigent robe sadržao je 0,025.

Fungicidi su prvootkrivena hemijska jedinjenja koja je čovek koristio za zaštitu gajenih biljaka od bolesti. To su jedinjenja koja služe zaštiti od prouzrokovača biljnih bolesti dele se na fungistatičke (zaustavljaju porast parazitne gljive) i fungicidne (uništavaju patogenu gljivicu), a metalaksil je hemijska zaštita koja se primenjuje za suzbijanje plamenjače (bolesti biljke) u zasadima vinove loze, paradajza, patlidžana, krompira, lukovičastog povrća i duvana.

Pre mesec dana sa granice sa Crnom Gorom vraćene su breskve, što je scenario koji se samo tokom ove godine desio tri puta. Pored tog voća, od početka godine nismo mogli da izvezemo ni biljni liker, jabuke, kikiriki, čips i šljive.

Bonus video:

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);