25/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Portugalski Lusorecursos dobija konačnu ekološku zaštitu za rudnik litijuma!

Portugalski Lusorecursos dobija konačnu ekološku zaštitu za rudnik litijuma!

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine APA dala je konačno odobrenje lokalnoj kompaniji Lusorecursos da vadi litijum za baterije u onome što bi bio prvi takav rudnik u zemlji, za koji se očekuje da počne da proizvodi do kraja 2027. godine, saopštila je APA u četvrtak. 

Time se projekat u severnoj oblasti Montalegrea u blizini španske granice i sa planiranom investicijom od 650 miliona evra (696 miliona dolara), stavlja ispred u trci za rudarenje litijuma u ​​Portugalu. Savannah Resources (SAVS.L) sa sedištem u Londonu je do sada dobila uslovno odobrenje za sopstveni otvoreni rudnik Barozo.

Sa više od 60.000 tona poznatih rezervi litijuma, Portugal se smatra centralnim u naporima Evrope da obezbedi veći deo lanca vrednosti baterija i smanji oslanjanje na uvoz.

Međutim, zabrinutost grupa za očuvanje prirode i lokalnih zajednica u vezi sa ekološkim i društvenim uticajem rudarstva litijuma dovela je do višestrukih kašnjenja u odobravanju projekata rudarstva litijuma, kao i mega aukcije novih koncesija koje je vlada prvobitno planirala za 2018.

Lusorecursosu je dodeljena rudarska koncesija u martu 2019. godine, ali je početak projekta zavisio od konačnog odobrenja procene uticaja na životnu sredinu.

APA je u saopštenju navela da je ovlastila rudarstvo u Montalegreu, „uz izdavanje povoljne procene uticaja na životnu sredinu“, uprkos tome što je javna konsultacija bila „uglavnom negativna u pogledu implementacije projekta“.

Slično onome što se već dogodilo u drugim projektima, procena koju je izradila (APA) uzela je u obzir strateški interes litijuma – navodi se, dodajući da će opština Montalegre dobiti 75 odsto tantijema.

Portparol Lusorecursosa je rekao da će projekat, koji je odobren „bez ikakvih relevantnih uslova“, uključivati i rafineriju rude u blizini rudnika za koju će biti potrebna posebna EIA za tačnu lokaciju.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u rudnik i rafineriju dostići oko 650 miliona evra. Lusorecursos planira da započne izgradnju početkom 2025. godine i da počne proizvodnju litijum hidroksida krajem 2027. godine.

Većina projekta Lusorecursos je pod zemljom, ali uključuje i eksploataciju na otvorenom.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);