22/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

POČEO OBAVEZAN SKRINING NA SMA U PORODILIŠTIMA: Stižu i prve brojke o testiranim bebama

POČEO OBAVEZAN SKRINING NA SMA U PORODILIŠTIMA: Stižu i prve brojke o testiranim bebama

Obavezan besplatan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) počeo je jutros u Srbiji, a već su počeli da pristižu prvi rezultati iz porodilišta o testiranim bebama. 

Samo u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije od jutros je testirano 46 beba. Među testiranim bebama su i one koje su rođene pre dva dana, prenosi portal Telegraf.

Kako je prošle nedelje saopšteno iz RFZO, cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

– Uzimanje uzoraka će se vršiti u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga – objasnili su iz RFZO. .

Kako je saopšteno, neonatalni skrinig radiće se bez prethodne saglasnosti roditelja.

Svaku bebu rođena u porodilištu zdravstveni radnici bocnu u petu i uzmu kap krvi iz koje se vrši analiza na ovu bolest. Krv se uzima u prvim danima po rođenju. Metoda, ističu stručnjaci, ne ugrožava zdravlje bebe.

Rukovodilac projekta skrininga dr Miloš Brkušanin, objašnjavajući za Telegraf.rs kako se radi skrining, rekao nam je da se deo sasušene mrlje ubacuje u optičku ploču, pa mu se dodaje natrijum hidroksid. Ta ploča ubacuje se u PCR mašinu, gde se zagreva. Time se omogućuje izolovanje DNK. To je bitno, jer je reč o genetičkom skriningu.

Potom se priprema reakciona smesa, razliva na novu optičku ploču i dodaje joj se izolovana DNK. Sve zajedno odlazi u mašinu: QuantStudio Real-Time PCR System. Dalje se umnožavaju potrebni geni kako bi se utvrdila eventualna dijagnoza. Umnožava se ono što postoji, kaže. Čega nema, ne može se umnožiti.

Tu se dolazi do poslednjeg koraka – analize podataka.

Skrining na SMA uveden je kao pilot projekat u dva porodilišta u Srbiji.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);