01/06/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

PO NACIONALNOSTI CRNOGORAC, PO VEROISPOVESTI PRAVOSLAVAC: Ovo je sve što NISTE ZNALI o novom predsedniku Crne Gore

PO NACIONALNOSTI CRNOGORAC, PO VEROISPOVESTI PRAVOSLAVAC: Ovo je sve što NISTE ZNALI o novom predsedniku Crne Gore

Jakov Milatović, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzeo dužnost šefa crnogorske države „Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu“, rekao je Milatović.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je, nakon intoniranja himne, najavila je da će Milatović položiti zakletvu u skladu sa Ustavom, koji to propisuje.

„Iako (zakletvu) je čine reči, ona nije samo reč. Rieč je bila i treba da ostane tvrđa od kamena, i od ovog našeg crnogorskog. Zakletva je nešto više i uzvišenije o svih reči. Očekujem da javno izgovorena i protokolarno data reč svakog zvaničnika ima i težinu i odgovornost. Tu odgovornost imamo posebno mi, donosioci odlulka“, navela je.

Đurović je kazala da bogata tradicija parlamentarnizma daje pravo Crnoj Gori da se pohvali mnogim postignućima, ali da su pred njom obaveze ubrzanja evropskog puta, očuvanja stabilnosti… „U svim ovim proicesima očekujemo kvalitetan doprinos novizabranog predsednika, od kog očekujemo da radi na ujedinjenju građana i da dostojno predstavlja Crnu Goru“, rekla je Đurović i pozvala Milatovića da položi zakletvu.

Pored njega sedi i Milo Đukanović, a na inauguraciji je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ko je Milatović?

Jakov Milatović pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, koji je u žižu političke javnosti došao ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj.

Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Milatović je zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine.

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine. Oženjen je Milenom i ima troje dece – ćerke Saru i Anu, i sina Davida.

Milena i Jakov Milatović
Milena i Jakov Milatović foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

Na lokalnim izborima u Crnoj Gori oktobra prošle godine PES je osvojio najveću podršku u Podgorici i najavio formiranje vlasti sa strankama pobednicama parlamentarnih izbora u avgustu 2020, a Milatović je bio viđen za gradonačelnika Glavnog grada.

PES je Milatovića kandidovao za predsednika Crne Gore nakon što je Državna izborna komisija odbacila kandidaturu njegovog partijskog kolege Spajića i u prvom izbornom krugu je osvojio 28.9 odsto glasova, čime se plasirao za drugi krug.

U drugom izbornom krugu našao se sa kandidatom DPS-a Milom Đukanovićem.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je Podgorici. Bio je student generacije sa prosečnom ocenom 10, što mu je omogućilo da dobije razne stipendije za nastavak školovanja u inostranstvu.

Kao stipendista američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom univerzitetu Ilinoisa (Illinois State Universiti).

Posle toga je jedan semestar slušao na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), ovog puta kao stipendista Vlade Austrije. Evropska komisija mu je omogućila da jednu studijsku godinu provede na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza). Kao stipendista britanske vlade magistrirao je ekonomiju na Univerzitetu Oksford (Oxford University).

Pored formalnog obrazovanja, Milatović je pohađao i programe u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku, nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Ambasade Crne Gore u Rimu i Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Pored toga, prošao je i program „Oxbridge Academic“ na Oksfordu, te brojne programe Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LCE) i drugih.

Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu.

Dobitnik je brojnih priznanja, govori engleski, italijanski i španski jezik.

Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu, bio je deo tima za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope, a potom analizom zemalja Zapadnog Balkana.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Od 2018. do 2020. godine je u Bukureštu radio kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju u Bugarsku. Autor je više stručnih radova i koautor dve knjige.

Milatović i Spajić su javnosti predstavili program „Evropa sad!“ koji podrazumeva set reformiskih zakona s ciljem poboljšanja standarda građana Crne Gore, a, između ostalog, povećanje minimalne plate sa 250 na 450 evra, ukidanje doprinosa za zdravstvo, uvođenje neoporezivog dela zarade do 700 evra i progresivno oporezivanje kada je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Program PES-a predviđa prosečnu platu od hiljadu evra i minimalnu penziju od 450 evra, zatim nultu stopu nezaposlenosti, te insistiranje na vladavini prava i evropskim integracijama. Milatovića su u drugom krugu podržale stranke Demokratskog fronta, Demokrate Crne Gore, GP Ura, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora…

(INFO/ INFO.rs)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1290953’, content_type: ‘product’});