05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

PAKLENI PLAN ZA IZBORNI DAN: Gubitnici pravili haos da prekinu glasanje!

PAKLENI PLAN ZA IZBORNI DAN: Gubitnici pravili haos da prekinu glasanje!

Opozicioni poslanik Radomir Lazović može slobodno da uzme ime RATomir i tako ćemo ga i zvati do kraja ovog teksta.

Njegovo divljanje po Beogradu, kao i lomljenje njegovih kolega iz opozicije po Novom Sadu na dan lokalnih izbora, opozicija pokušava da predstavi kao gerilsku borbu za svaki glas, ali je prava istina da su oni, kad su shvatili da ubedljivo gube, divljačkim ponašanjem pokušali da izazovu reakciju suprotne strane ili policije, a onda, kad nastane haos, iskoriste to za prekid izbora.

Foto: Printscreen

Radomir Lazović

Karan: Glavni cilj im je nasilni prevrat

Bivši pukovnik KOS Ljuban Karan ističe da je opozicionarima bilo važno da pronađu neke lažne argumente da je u Srbiji diktatura i da se vrši državno nasilje.

– Njima je važno da imaju svoje ljude u zatvoru, pa da se onda pokrene medijska kampanja iz inostranstva i okruženja kako bi se pokazalo da je u Srbiji diktatura. To je bio njihov plan, da pokažu da ovde postoji nasilje nad onima koji drugačije misle, a glavni cilj im je neka vrsta prevrata i nasilnog osvajanja vlasti jer na izborima ne mogu da pobede – ističe Karan.

VLAST IH PROZRELA

Kako saznaje portal INFO iz opozicionih krugova, prvo su išli na pobedu. Međutim, kad su opozicionari uvideli da je izlaznost manja nego na decembarskim izborima, odnosno da su im konce pomrsili bojkot dojučerašnjih saboraca i visok rejting SNS, prešli su na plan B, a to je da izazovu haos.

– Dogovor je bio da se izazove oštra reakcija druge strane ili policije. Da se to desilo, opozicionari bi zatražili prekid izbora i pričali u svojim medijima da su žrtve, da Vučićeva policija primenjuje silu, a SNS na njih šalje batinaše i slično. Paralelno bi išle reakcije njihovih mentora iz međunarodne zajednice. Međutim, plan im je pao u vodu jer su pročitani – kaže izvor našeg portala.

Beograd: Dimne bombe i šamari

– Lazović s nekoliko poslanika nasilno upao u Sportski centar Banjica u Beogradu da spreči rad telefonskog centra SNS

– verbalno se sukobio s građanima i aktivistima SNS, a onda pokušao da aktivira dimnu bombu

– pokušao nasilno da uđe u lokal na Dorćolu jer se tu, prema njegovim tvrdnjama, nalazio štab SNS

– to je bio lokal biznismena Miodraga Sovtića, s kojim se sukobio. Razmenjene su uvrede, bilo je koškanja

U svetlu ovih informacija jasno je zašto je Lazović ceo izborni dan špartao i tražio kavgu. Otuda, zapravo, upad u kol-centar SNS u SC Banjica, mahanje dimnom napravom, šamaranje Miodraga Sovtića na Dorćolu i pokušaj upada u njegov lokal. Zbog toga su se desili i lomljava, rušenje i haos u Novom Sadu, odvaljivanje vrata sajma sajlama, juriši na žene…

Foto: INFO

Sajam u Novom Sadu nakon vandalizma opozicije

Vlast je to prozrela i upravo o tim scenarijima je nakon zatvaranja birališta govorio lider SNS i premijer Miloš Vučević.

– Zamislite da smo reagovali, onda bi ispalo da su oni žrtve. Dakle, oni sprovode nasilje i tada je to dobro, poželjno jer, eto, jure bagru i tuku sendvičare, a njima je to u redu. Da smo pružili otpor, onda bi rekli: „Evo ih nasilnici, batinaši i huligani.“ Očekujem odgovornost za sve što su radili – naveo je Vučević.

Novi Sad: Suzavac i razbijanje

– nasilno su pokušali da provale u halu sajma, gde je bio kol-centar SNS

– predvođeni Mišom Bačulovim, Brajanom Brkovićem i Miranom Pogačarom isekli su struju i ugrozili prisutne

– usledilo je razbijanje vrata i prozora, bacanje suzavca i fizički napad na prisutne, među kojima je najviše bilo žena

PRVA META ŽENE

Božidar Spasić, bivši operativac DB, kaže da su se predstavnici opozicionih lista sastali u kafiću na granici opština Palilula i Zvezdara i tu usaglasili akcije u izbornom danu.

– Plan je bio da se prati izlaznost i, ako do podneva ne bude znakova da će biti viša od 60 odsto, izađu na ulice u manjim, udarnim grupama sa zadatkom da izazovu incidente u Beogradu i Novom Sadu. Dogovor je bio da upadaju u štabove i kol-centre SNS i napadaju i vređaju, i to prvo žene. Hteli su da isprovociraju policiju, pa da od sebe naprave žrtve i pozovu pristalice na bunt i da, umesto na birališta, masovno izađu na ulice, pa do Republičke izborne komisije da blokiraju ceo proces. Ta njihova prljava igra nije uspela, a građani su ih kaznili na izborima – kaže Spasić.

Foto: Printscreen

Dimne bombe

ŠTA ĆETE SAD, ODIHR POTVRDIO REGULARNOST IZBORA

Lokalni izbori 2. juna bili su dobro organizovani i ponudili su biračima širok spektar političkih alternativa, a izborni dan je tekao glatko, navodi se u izveštaju Međunarodne misije za posmatranje izbora (ODIHR).

U dokumentu piše da su kandidati mogli slobodno da vode kampanju, te da je vladajuća partija dominantna, a opozicija razjedinjena. Takođe, da pravni okvir za izbore pruža odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora. Istaknuto je i da su brojanje glasova i sabiranje rezultata generalno ocenjeni pozitivno. Ukazuje se i da su, uprkos kratkom vremenu, opštinske izborne komisije efikasno upravljale izborima i da su uglavnom ispunjavale zakonske rokove.

ODIHR podseća da je nakon zahteva opozicionih partija Zakon o jedinstvenom biračkom spisku izmenjen 10. maja. Takođe, da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pristalo da parlamentarna radna grupa prati sprovođenje izmene.

BONUS VIDEO