20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OŽIVLJAVANJE SREDNJOVEKOVNE SRBIJE I TRADICIJE: Veliki sabor u porti Manastira Svetog Nikole u Pribojskoj banji

U tihom i blagodatnom okrilju Manastira Svetog Nikole u Pribojskoj banji, gde vekovi šapuću molitve kroz kamene zidove, održano je veličanstveno crkveno-narodno sabranje, u porti ovog drevnog svetilišta. Manastir Banja, koji čuva duh srednjovekovne srpske duhovnosti, bio je središte sabornog okupljanja, gde se vekovima prepliću duhovno i narodno, prošlost i sadašnjost, zemaljsko i nebesko.

Printscreen/ZouTube/Opština Priboj

U programu su učestvovali članovi Svibor saveza Srbije

Pod moćnim svodom neba, između hrama posvećenog Svetom Nikoli Mirlikijskom, koji kao tihi stražar stoji na straži vere i tradicije, okupljeni vernici i gosti doživeli su neponovljivo iskustvo. Manifestacija, prožeta liturgijskom molitvom, bila je nastavak drevnih običaja, oživljenih na ovom svetom tlu. Protojerej-stavrofor Marko Papić, arhijerejski namesnik pribojski, sa toplinom je otvorio sabranje rečima koje su se utkale u srca prisutnih:

Printscreen/ZouTube/Opština Priboj

– Saborovanja kod Manastira Svetog Nikole u Pribojskoj Banji stara su koliko i sama ova svetinja. Narodna saborovanja vezana za svetinje uvek su bila u sprezi sa liturgijskim sabranjima, koja su bila produžetak liturgije – rekao je otac Marko, a potom dodao:

– Narod se oduvek okupljao oko svojih svetinja, moleći se Gospodu Bogu, blagodareći Mu na svim Njegovim dobročinstvima, a posle liturgije bi se u porti održavala druženja i razmenjivala iskustva. Ove godine imamo nešto drugačiji Ilindanski sabor. U porti hrama je bogat kulturno-umetnički program, sa kojeg ćete poneti divne utiske. Ove godine, prvi put na ovim prostorima, imamo i viteški festival.

Printscreen/ZouTube/Opština Priboj

Protojerej-stavrofor Marko Papić otvorio je manifestaciju

Prostranstvo porte manastira ispunjeno je pesmom i igrom, dok su srca prisutnih kucala u ritmu starih melodija. Kulturno-umetnički program bio je duhovna gozba za oči i uši, a kruna sabranja bio je viteški festival, prvi takve vrste na ovim prostorima. Učesnici Svibor saveza Srbije, u svojoj viteškoj raskoši, oživeli su duh srednjovekovne Srbije, donoseći pred oči sabranih vernika slike slavnih predaka.

Printscreen/ZouTube/Opština Priboj

U programu su učestvovali članovi Svibor saveza Srbije

Četiri šatora, postavljena sa posebnom pažnjom, prikazivala su stare zanate i srednjovekovno oružje, omogućavajući posetiocima da na trenutak zakorače u prošlost. U srcu te scene, vitezovi, u oklopima koji su blistali pod suncem, pokazali su umeće borbe mačevima, kopljima i helebardama, dok je publika s divljenjem pratila viteške dvoboje, turnire, bacanje sekira i strela, obaranje ruku i mnoge druge discipline koje su krasile vreme ratnika i zaštitnika vere.

Printscreen/ZouTube/Opština Priboj

U programu su učestvovali članovi Svibor saveza Srbije

Ovaj sabor, ispunjen svetlošću duhovnosti i bogatstvom tradicije, bio je mnogo više od običnog okupljanja – bio je to živi spomen na vekovnu veru, snagu i mudrost predaka. Manastir Svetog Nikole, sa svojim svetim hramom i tihim portama, i dalje ostaje svetionik na mapi srpske duhovnosti, mesto gde se duše okupljaju u molitvi, a srca u zajedništvu.

VELIKO CRKVENO-NARODNO SABRANJE NA MIRIJEVU: Obeležena 190. godišnjica i hramovna slava Hrama Svetog Ilije

Na Ilindan, mnogobrojni vernici okupili su se u Mirijevu kako bi prisustvovali arhijerejskoj liturgiji koju je služio vladika Nektarije. Svečanost je obogaćena litijskim ophodom i osvećenjem slavskih darova, podsećajući na bogatu istoriju i duhovno nasleđe ove svetinje.

ILINDANSKA SVETKOVINA NA MIRJEVU: Proslava 190 godina Crkve Svetog proroka Ilije

Svečana arhijerejska liturgija povodom hramovne slave i jubileja ove svetinje održaće se u 8 časova i 30 minuta, a posle bogosluženja program će obogatiti predstavljanje prigodne monografije koja će osvetliti bogatu istoriju i značaj ovog duhovnog svetilišta.

SVETINJA NA MALOJ SVETOJ GORI ZASIJALA NOVIM SJAJEM: Manastir Ilinje dočakao slavu uz obnovljenu crkvu i portu

Verni narod iz svih krajeva sabrao se u Ovčarsko-kablarskoj klisuri kako bi uz liturgiju i trpezu ljubavi, koju je pripremilo sestrinstvo Manastira Blagoveštenje, proslavio manastirsku slavu.

NAJMANJA SVETINJA U SRBIJI POSVEĆENA JE SVETITELJU KOGA DANAS SLAVIMO: U Crkvu Svetog Ilije na vrhu Gradine mogu da stanu samo dva vernika

Na uzvišenju iznad reke Moravice, između Prilika i Dobrače u ariljskom kraju, nalazi se maleno, ali duhovno moćno svetilište koje već vekovima prkosi prirodnim silama i privlači hiljade vernika koji traže mir i snagu u njenom skromnom okrilju.

U ČEMU NAJČEŠĆE GREŠIMO U SVOM ODNOSU PREMA SVECIMA? Otac Rafailo daje jasno upozorenje

Iguman Manastira Podmaine i jedan od omiljenih besednika, objašnjava da prekomerno uzdizanje svetitelja može dovesti do suprotnog efekta, stvarajući situaciju u kojoj ih stavljamo iznad poštovanja samog Boga, što je protivno učenju pravoslavne crkve.

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako se boriti protiv zlih misli?

Sedmog četvrtka posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas upozorava na koren štetnih misli koje izlaze iz srca, ukazujući na važnost samodiscipline i rasuđivanja u duhovnoj borbi.

ZNAČENJE SNOVA U PRAVOSLAVLJU: Od nebeskih poruka do zamki duhovne obmane

Jevanđelje i sveti oci ukazuju na to da prizori koje imamo u snu mogu nositi duboke duhovne poruke, ali je neophodno da im se pristupi sa oprezom i duhovnim razlučivanjem.

VEČE DUHOVNOG PREPORODA U SRCU ŠUMADIJE: Iskušenica Anđela postala monahinja Angelina u manastiru Drača

U svetinji nadomak Kragujevca, održano je svečano večernje bogosluženje, tokom kojeg je mlada iskušenica položila monaške zavete, u prisustvu mitropolita Jovana, episkopa Alekseja, arhimandrita Petra i okupljenih vernika.

OTAC JOIL O BRAČNIM PROBLEMIMA: Gde roditelji nisu blagoslovili brak, tu nema sreće!

Kroz svoje besede i duhovni rad, višegodišni čuvar kivota Svetog Vasilija, počivši iguman Manastira Ćirilovac ostavio je dubok trag u životima vernika svojim poukama u kojima je često isticao značaj roditeljskog blagoslova i uloge majke u oblikovanju porodice

ZNAČENJE SNOVA U PRAVOSLAVLJU: Od nebeskih poruka do zamki duhovne obmane

Jevanđelje i sveti oci ukazuju na to da prizori koje imamo u snu mogu nositi duboke duhovne poruke, ali je neophodno da im se pristupi sa oprezom i duhovnim razlučivanjem.

VLADIKA KONSTANTIN O RIVALSTVU MOSKOVSKE I ALEKSANDRIJSKE PATRIJARŠIJE U AFRICI: “Ono što se sad dešava u pravoslavlju je velika katastrofa”

Uticaj Ruske pravoslavne crkve na afričkom kontinentu raste, izazivajući napetosti s Aleksandrijskom patrijaršijom. Egzarhat moskovskog patrijarha osnovan 2021. godine postaje simbol otpora lokalnog klira prema potezima patrijarha Teodora, a mitropolit Konstantin objašnjava korene i posledice ovog duhovnog previranja.