28/01/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVO JE UHAPŠENA POTPREDSEDNICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Zanosna plavuša koja ODUZIMA DAH umešana u KORUPCIJU? (FOTO)

OVO JE UHAPŠENA POTPREDSEDNICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Zanosna plavuša koja ODUZIMA DAH umešana u KORUPCIJU? (FOTO)

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP), Eva Kaili je uhapšena u Briselu u okviru operacije belgijskih vlasti o „kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca“.

Eva Kaili koja dolazi iz Grčke, kao rezultat operacije izbačena iz njene lokalne partije u Grčkoj, PASOK, suspendovana je iz političke grupacije u EP – socijaldemokrata a u nedelju je razrešena iz dužnosti zamenice predsednice EP.

Naime belgijska policija je u petak 9. decembra, pretresla 16 lokacija u Briselu i privela najmanje četiri osobe, među njima i supruga Eve Kaili i jednog bivšeg evropskog poslanika.

Prilikom akcije je konfiskovano skoro 600.000 evra gotovine, nekoliko mobilnih telefona i kompjuterska oprema.

U saopštenju belgijskog tužioca se navodi da „Istražitelji Federalne pravosudne policije nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta“.

Belgijski mediji navode da se radi o Kataru, domaćinu ovogodišnjeg svetskog prvenstva u futbalu. Katar je ionako bio na meti kritika zbog prava radnika, naročito onih koji su radi a izgradnji stadijuma za prvenstvo, kao o o poziciji zajednice LGBT u zemlji.

Eva Kaili je u funkciji potpredsednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva.

Ona je prilikom nedavne posete Kataru zemlju nazvala „liderom u pravima radnika“.

Prema navodima saopštenja belgijskog tužioca Katar je ciljao na zvaničnike „sa značajnim političkim i/ili strateškim položajem“ u Evropskom parlamentu, slao im „znatne količine novca“ i „važne poklone“.

Potvrdivši da EP stoji čvrsto protiv korupcije, predsednica ove institucije Roberta Metsola je potvrdila spremnost da sarađuje sa svim relevantnim organima za sprovođenje zakona i sudskim organima.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP gde su pripadali najmanje dvoje od četiri uhapšenih, obećali su da će sarađivati sa vlastima te su zatražili obustavu svih procedura u evropskom parlamentu koji se tiču zemalja Zaliva, poput vizne liberalizacije i planiranih poseta.

Biografija

Eva Kaili rođena 26. oktobra 1978. u Solunu, Grčka je političarka Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK).

Za potpredsednicu Evropskog parlamenta izabrana je 18. januara 2022. godine sa 454 glasa.

Ona je bivša voditeljka televizijskih vesti koja je poslanica u Evropskom parlamentu od 2014.

Evin otac, Aleksandros Kailis, je generalni direktor regionalne vlade Centralne Makedonije, mašinski i elektroinženjer rođen u Istanbulu. Njena majka, Marija Ignatijadu, poreklom iz Male Azije, odrasla je u Imatiji.

Kaili je studirala na Politehnici Aristotel univerziteta u Solunu za inženjera arhitekte. Magistrirala je na Univerzitetu u Pireju, na međunarodnim i evropskim studijama. Ona je doktorant Političke ekonomije o praktičnim odgovorima na krizu. Upisala je glavni ekonomski kurs na Harvardu i studirala na Grčkoj školi novinarstva.

Pre svoje političke karijere, Kaili je bila poznata voditeljka vesti na Mega kanalu od 2004. do 2007. Bila je konsultant za komunikacijsku strategiju i javne i spoljne poslove grčkih farmaceutskih kompanija i jedna od najvećih medijskih grupa 2012-2014.

Politička karijera

1992. Kaili se pridružila omladini PASOK-a. Godine 2001. bila je predsednica Udruženja studenata Arhitektonske škole, a 2002. je već bila najmlađi član koji je izabran u Gradsko veće Soluna.

Na nacionalnim izborima 2004. Kaili je bila najmlađi kandidat. Na nacionalnim izborima 2007. godine izabrana je za poslanika u grčkom parlamentu za prvi solunski okrug. U to vreme bila je najmlađa poslanica stranke PASOK. Ona je zadržala svoje mesto na nacionalnim izborima 2009. do 2012. godine.

Tokom svog mandata u parlamentu, Kaili je bila član sledećih parlamentarnih odbora: Stalnog odbora za pitanja kulture i obrazovanja, Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i spoljne poslove i Posebnog stalnog komiteta Grka u inostranstvu. Bila je i član grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Predstavljala je Grčku na konferencijama i specijalnim misijama u inostranstvu.

Uoči ključnog glasanja o poverenju premijeru Jorgosu Papandreuu u novembru 2011. Kaili je dospela na naslovne strane kada je objavila da će odbiti da podrži vladu na glasanju; ovo bi Papandreuu ostavilo podršku samo 151 poslanika PASOK-a od 300. Kasnije je odustala i Papandreu je dobio glasanje o poverenju sa svih 155 poslanika PASOK-a koji su izrazili svoju podršku njegovoj opkoljenoj vladi.

Eva Kaili je poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine i članica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropi. Potpredsednica je za strategiju inovacija, IKT, tehnologiju, predviđanje, preduzeća, ESG i CSR, UN, STO, OECD i Bliski istok.

Bila je prva žena predsedavajuća Tela za procenu naučnih i tehnoloških opcija Evropskog parlamenta (STOA) 2017-2022, predsednica Centra za veštačku inteligenciju (C4AI) i predsedavajuća Delegacije za odnose sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a (DNAT) 2014-2019.

Radila je u Komitetu za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), Komitetu za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) i Komitetu za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL). Ona je alternativni član u Komitetu za budžet (BUDG) i Delegaciji za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP).

Pored svojih zadataka u odborima, Kaili je član Međugrupe Evropskog parlamenta za borbu protiv raka, Međugrupe Evropskog parlamenta za osobe sa invaliditetom, Delegacije u Komitetu za parlamentarnu saradnju EU-Rusija (D-RU) i Delegacije za odnose sa Sjedinjene Američke Države (D-SAD).

Eva Kaili, grčka poslanica u Evropskom parlamentu iz Grupe progresivne alijanse i socijalista i demokrata u EP, dobitnica je nagrada MEP za nove tehnologije za 2018. godinu.

Od 2019. je šef delegacije grčkog S&D (socijalisti i demokrate). Kaili je postala potpredsjednik Evropskog parlamenta 18. januara 2022. nakon što je izabrana u prvom krugu glasova sa 454 glasa. Postala je prva Grkinja iz S&D-a izabrana na toj funkciju, od 2014. Politiko ju je nazivao jednom od briselske tehnološke bande, koja utiče na digitalnu i tehnološku politiku.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1195179’, content_type: ‘product’});