03/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVO JE ŠAHT U KOJE JE UPALO SEDMOGODIŠNJE DETE! Devet metara je dubok, a mališan se držao za LANAC! (FOTO)

OVO JE ŠAHT U KOJE JE UPALO SEDMOGODIŠNJE DETE! Devet metara je dubok, a mališan se držao za LANAC! (FOTO)

Sedmogodišnje dete sinoć je upalo u šaht dubok devet metara u Kaluđerici, a za manje od minut šestočlana vatrogasno-spasilačka ekipa Vožodvac je krenula da ga spase. Na svu sreću, dete je izvučeno živo, bez ozbiljnijih povreda, a ekipa Hitne pomoći ga je odmah prevezla u Tiršovu.

– Videli smo šaht koji se nalazi između dve zgrade koje su u izgradnji. Šaht je bio širine između 50 i 60 fi, dubine oko devet metara. Pogledali smo dole, videli smo dete, koje je komunikativno, koje se držalo za lanac koji su mu spustili ljudi koji su bili pored. Jedan od njih je bio njegov otac. Dete je bilo dole u vodi koja je dostizala do njegovog struka – navodi Goran Radovanović, vođa vatrogasno-spasilačke grupe, prenosi RTS i dodaje:

– Kada smo spustli merdevine, uspeli smo da ga ubedimo da on polako popusti jednom rukom taj lanac, da se polako uhvati za merdevine drugom rukom, što je on to uspešno uradio. Prebacio je i drugu ruku na merdevine, međutim, nikako nije uspeo da stane nogom. Malo smo se ubeđivali, pošto nije verovao svemu tome, šta će se desiti. Posle nekih tridesetak sekundi on je stao na merdevine, zaglio ih, mi smo ga izvukli u roku od 20 sekundi iz šahta.

Foto: Printscreen/RTS

Šaht u koji je upalo sedmogodišnje dete

Kako vatrogasci kažu, sreća je da je dete moglo da priča, što nije čest slučaj, te da bi u takvoj situaciji i odraslog čoveka savladao strah. Cela akcija trajala je minut.

– Najveća sreća u svemu tome na dubini od devet metara je da se dete nije povredilo, nije imalo ozbiljne frakture, imao je oguletine po sebi zato što je najverovatnije pri padu udarao o ivice dole i to što bunar nije imao vode i što se sve desilo pre sinoćnjeg nevremena – navodi Radovanović.

Sve se to dogodilo na privatnom posedu, na gradilištu. O tome kako se dete našlo na tom mestu, kako je upalo, niko na licu mesta nije hteo da priča. Danas je ekipa šaht zatvoren.

BONUS VIDEO