18/10/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena u odnosu na juče!

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena u odnosu na juče!

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da će zvanični srednji kurs dinara prema evru u petak, 18. oktobra 2024. godine, iznositi 117,0199 dinara za evro. Ova vrednost predstavlja neznatnu promenu u odnosu na prethodni dan, što ukazuje na stabilnost domaće valute na kratkoročnom nivou.

Dinar će prema evru zadržati istu vrednost kao pre tačno mesec dana, dok je na godišnjem nivou dinar ojačao za 0,1 odsto. Takođe, od početka godine, dinar beleži blago jačanje u odnosu na evro, potvrđujući relativnu stabilnost deviznog kursa na tržištu.

Sa druge strane, indikativni kurs dinara prema američkom dolaru pokazuje nešto veću fluktuaciju. U četvrtak, 17. oktobra, dinar je oslabio za 0,2 odsto prema dolaru, te je kurs iznosio 108,0117 dinara za jedan dolar. U poređenju sa situacijom pre mesec dana, dinar je prema dolaru slabiji za 2,6 odsto, dok na godišnjem nivou beleži jačanje od 2,5 odsto.

Međutim, od početka godine dinar je izgubio 2,0 odsto svoje vrednosti u odnosu na američku valutu, što ukazuje na oscilacije koje zavise od globalnih ekonomskih kretanja i politike američkih Federalnih rezervi, koje direktno utiču na kurs dolara na svetskom tržištu.

U kontekstu domaće ekonomske situacije, stabilnost dinara u odnosu na evro može se tumačiti kao rezultat kontinuiranih mera Narodne banke Srbije, koja svojim intervencijama na deviznom tržištu održava stabilnost kursa. Evro je glavna referentna valuta za Srbiju s obzirom na to da se najveći deo spoljne trgovine i zaduživanja države odvija upravo u evrima.

Domaći ekonomisti napominju da je stabilan kurs dinara ključan za privredni sistem zemlje, jer direktno utiče na zaduženost, inflaciju i kupovnu moć građana. Iako oscilacije kursa u odnosu na dolar mogu izazvati povećanje cena proizvoda uvezene robe iz SAD-a, stabilnost dinara prema evru omogućava domaćim potrošačima predvidljivost u svakodnevnim troškovima i zaštitu od naglih skokova cena.

Narodna banka Srbije, kao centralna finansijska institucija, i dalje prati sve relevantne makroekonomske pokazatelje i vrši intervencije na tržištu kako bi očuvala stabilnost domaće valute i pružila podršku finansijskoj stabilnosti države.

BONUS VIDEO