09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVAJ GRAD JE JEDINO MESTO KOJE JE TITO IZBEGAVAO: Mrzeo ga je iz dna duše, a slučajno bio u njemu čak 7 puta!

OVAJ GRAD JE JEDINO MESTO KOJE JE TITO IZBEGAVAO: Mrzeo ga je iz dna duše, a slučajno bio u njemu čak 7 puta!

Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Josip Broz Tito je, tokom 35-godišnje vladavine Jugoslavijom, na čitavom području SFRJ izbegavao samo jedan grad – i to srpski.

U njemu je bio čak sedam puta, ali uvek u prolazu. Uvek je to bilo usput, na putu ka Užicu. Istoričari smatraju da je krivac tome činjenica da ga je Broz do kraja života doživljavao kao blizak Ravnogorskom pokretu.

U njegovim očima Čačani su uvek bili, tvrde istoričari, četnici. Valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme „Na planini, na Jelici“. S druge strane, prema izveštajima policije Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak je bio ocenjivan kao ozloglašeno „komunističko leglo“.

Josip Broz Tito, Tito
foto: Profimedia

Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta dok stariji Čačani još pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi tretirani kao protivnici režima uvek preventivno stavljani u pritvor i po sedam dana ranije. Kako navode, ovo se radilo preventivno.

Istoričari navode da doživotnom predsedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije mišljenje o Čačku nije mogla da promeni ni činjenica da su ga na ulici dočekivali razdragani ljudi, koji su se radovali njegovom dolasku, a koji nikad nije bio planski. Tito nikad nije imao želju da poseti ovaj grad. Jednostavno, Čačak je zaobilazio u širokom luku, piše INFO.

Etiketu buntovničkog grada i mesta za izbegavanje zapečatila je situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, verovali ili ne, nestalo struje!

(INFO/Radio Sarajevo/Danas.hr/Net.hr)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1218725’, content_type: ‘product’});