27/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

OPŠTINA STARI GRAD UVELA PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Promo

Tim za praticipativno budžetiranje Gradske opštine Stari grad danas je održao konsultativni sastanak sa zainteresovanim pojedincima, građanima i njihovim udruženjima, kako bi ih upoznao sa procesom participativnog budžetiranja i osnažio da se sa svojim predlozima i programima aktivno uključe u donošenje odluke, planiranje, raspodelu, nadzor i trošenje dela javnih prihoda i rashoda opštine u narednoj budžetskoj godini. Na sastanku su učestvovali građani i predstavnici različitih udruženja – penzionera, organizacija i ustanova kulture, javnog zdravlja, zaštite životne sredine, sportskih organizacija, kao i drugih zainteresovanih pojedinaca iz različitih oblasti društvenog života naše opštine. Кonsultativnim sastankom rukovodila je Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine Gradske opštine Stari grad, u prisustvu sekretara Skupštine Кrste Blagojevića i zamenika sekretara Mihajla Jevtića, kao i članova tim za participativno budžetiranje Aleksandra Puače, pomoćnika predsednika, Jovane Canić iz Odeljenja za budžet, Mirjane Milošević, rukovodioca Službe za odnose sa javnošću, i Bojana Bojića, rukovodioca Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja.

„Participativno budžetiranje uključuje građane i ostale zainteresovane strane u određivanje prioriteta i donošenje planova potrošnje u okviru budžeta lokalne samouprave i utiče na veći stepen poverenja između građana i lokalne vlasti. Takođe, jača demokratsku kulturu i društvenu strukturu u okviru starogradske lokalne zajednice jer se na ovaj način određuje deo budžeta koji je namenjen za projekte od značaja i opšteg interesa za lokalnu zajednicu“, poručila je Nevena Dodić.

Participativno budžetiranje podrazumeva veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, kao i povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave.

foto: Promo

Proces participativnog budžetiranja ima šest faza i to: konsultativni sastanak sa građanima i zainteresovanim stranama, podnošenje predloga projekata i programa koji će se naći na listi za glasanje, sprovođenje glasanja građana za jedan od ponuđenih predloga, objavnjivanje izveštaja o rezultatima izbora programa i projekata koij su dobili najviše glasove, i uvrštavanje izabranih predloga građana u Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Tokom konsultativnog sastanka održana je prezentacija procesa i diskusija, koja je prisutne -zainteresovane pojedince, građane i udruženja, kao i dosadašnje korisnike opštinskih sredstava, upoznala sa šest segmenata procesa parcipativnog budžetiranja – sa načinom dostavljanja predloga, selekcijom dostavljenih predloga za glasanje, organizacijom glasanja i utvrđivanjem predloga projekata koji su od strane građana dobili najviše glasova.

Građani će svoje predloge dostavljati pismeno, na za to predviđenom formularu u opštinskom Uslužnom servisu ili elektronskim putem na elektrosku adresu : mojbudzet@starigrad.bg.ls.gov.rs. Zaključci i odluke tima, nakon sprovedene procedure i glasanja, ući će u obrazloženje Nacrta odluke o budžetu Gradske opštine Stari grad za 2024. godinu

„TI SE PITAŠ“ – PARTICIPACIJA UČENIКA U КREIRANJU BUDŽETA


Opština Stari grad se prošle godine priključila „Projektu za odgovornu vlast“ (USAID), u kome su Sombor, Кragujevac, Novi Pazar, Sremska Mitrovice i Dimitovgrad. Projekat je podrška lokalnim samoupravama za uključivanje učenika u javnu raspravu o lokalnom budžetu. Cilj je jačanje građanske participacije i svesti, kao i odgovornosti lokalne samouprave u procesu planiranja lokalnog budžeta. Javne rasprave o lokalnom budžetu su zakonska obaveza, a ovaj projekat ima za cilj da uvede nove forme konsultacija o budžetu koje su prilagođene mladima, koji će postati aktivni članovi lokalnih zajednica. Prošle godine u „Ti se pitaš“ učestvovalo je 27 škola, sa više od 15.000 učenika.

Više informacija potražite na sajtu Gradske opštine Stari grad https://www.starigrad.org.rs/ ili u Uslužnom centru opštine.

(INFO / Promo)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1364835’, content_type: ‘product’});