25/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

OGLASILI SE IZ PORESKE UPRAVE: „Nastavljamo sa kontrolom, nulta stopa tolerancije na korupciju“

OGLASILI SE IZ PORESKE UPRAVE: "Nastavljamo sa kontrolom, nulta stopa tolerancije na korupciju"

Nakon hapšenja više poreskih službenika, među kojima je i načelnik, osumnjičenih za zloupotrebe kojima su oštetili budžet Srbije za više od 120 miliona dinara, oglasila se i Poreska uprava Srbije.

 

U skladu sa Akcionim planom i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, kao jasnim prioritetom Vlade Republike Srbije, Poreska uprava Republike Srbije ima iskazanu nultu stopu tolerancije na korupciju i odlučna je u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije – navode u saopštenju i dodaju:

Ovim putem obaveštavamo javnost da je Poreska uprava krajem prošle i početkom tekuće godine započela postupke utvrđivanja nepravilnosti u radu određenih državnih službenika, angažovanih na poslovima kontrole povraćaja PDV-a. Po okončanju postupaka Odeljenja za unutrašnju kontrolu Poreske uprave, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavljena je kompletna dokumentacija, kao i izveštaji o predmetima u kojima je zaključeno da postoji osnov sumnje da su ova lica izvršila krivična dela

Kako saopštavaju, Poreska uprava Srbije će i ubuduće sprovoditi kontrole zakonitosti rada državnih službenika i za sve utvrđene nepravilnosti, kao i u ovom slučaju, obaveštavati nadležne organe.

 – Tim povodom direktorka Poreske uprave Dragana Marković, izjavila je da se Poreska uprava svakodnevnim zalaganjem, trajno i dugoročno, bori protiv svakog vida korupcije i ubuduće će imati imati nultu toleranciju na isto –  saopštila je Poreska uprava.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu finansija Poreskoj upravi Filijala Voždovac Lj. Š. (64), D. S. (48), A. B. (51), kao i A. P. (58), T. V. (64) i D. S. (58) zaposleni u Poreskoj upravi Filijala Zemun.

Sumnja se da su Lj. Š., D. S., A. B. i jedna osoba za kojom se traga, kao i T. V. i D. S., od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV- a.

A. P., inače rukovodilac jednog odeljenja zemunske filijale Poreske uprave je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinjavala D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću.

Sumnja se da su oštetili državni budžet za 124 miliona dinara, a njima su lisice na ruke stavljene na radnom mestu.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);