20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ODREĐEN PRITVOR MLADIĆU (20): Osumnjičen za krađu, falsifikovanja kartica i neovlašćeno korišćenje vozila

ODREĐEN PRITVOR MLADIĆU (20): Osumnjičen za krađu, falsifikovanja kartica i neovlašćeno korišćenje vozila

Na osnovu naloga javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, policijski službenici Policijske stanice Zemun doneli su odluku o zadržavanju uhapšenog S.S.(20). S.S. se sumnjiči za više krivičnih dela, uključujući produženu krađu, falsifikovanje i zloupotrebu platnih kartica, kao i neovlašćeno korišćenje motornog vozila.

Optužbe protiv S.S. navode da je tokom juna 2024. godine izvršio krivična dela na štetu četiri oštećena lica. On je iz nezaključanih automobila i kuća ovih osoba ukrao novac, bankovne kartice, laptop i mobilne telefone. Nakon toga, jednu od ukradenih bankovnih kartica je neovlašćeno koristio 12 puta, pribavivši tako protivpravnu imovinsku korist. Takođe, 26. juna 2024. godine, S.S. je u Zemunu primetio nezaključano parkirano vozilo marke „Fiat Punto“. Iskoristio je činjenicu da je ključ bio u bravi, startovao vozilo i odvezao se. Vozilo je potom 28. juna 2024. godine zaustavljeno od strane policije, a S.S. je identifikovan kao vozač.

Kada je izveden pred javnog tužioca, S.S. se branio ćutanjem. S obzirom na to da nema prijavljeno prebivalište, Treći osnovni sud u Beogradu je, na predlog Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, doneo odluku o pritvoru za S.S.

U Srbiji, neovlašćeno korišćenje motornog vozila predstavlja krivično delo koje je regulisano Zakonom o krivičnom postupku i Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Prema članu 213. Krivičnog zakonika, neovlašćeno korišćenje motornog vozila obuhvata slučajeve kada osoba koristi motorno vozilo bez dozvole vlasnika vozila.

Kazne i sankcije

Kazna zatvora: Ovisno o težini dela i okolnostima, kazna za neovlašćeno korišćenje motornog vozila može biti novčana kazna ili kazna zatvora. Maksimalna kazna zatvora može biti do tri godine.

Novčana kazna: U nekim slučajevima, umesto zatvorske kazne, može se odrediti novčana kazna, koja se može prilagoditi prema finansijskim mogućnostima počinioca.

Oduzimanje prava na upravljanje vozilom: U slučajevima kada neovlašćeno korišćenje vozila uključuje i kršenje saobraćajnih propisa, može doći do oduzimanja prava na upravljanje motornim vozilom.

BONUS VIDEO: