29/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OČEKUJE SE DA ĆE PASTI DO 50 LITARA KIŠE: Srbija u vrtlogu vremenskih promena: Danas tropske temperature, a sutra drastično zahlađenje!

OČEKUJE SE DA ĆE PASTI DO 50 LITARA KIŠE: Srbija u vrtlogu vremenskih promena: Danas tropske temperature, a sutra drastično zahlađenje!

U sklopu hladnog fronta, jako zahlađenje već je stiglo do severa Vojvodine, praćeno jakom kišom, obilnim pljuskovima i snažnim severozapadnim vetrom. Drastičan pad temperature vazduha osetio se u Somboru i Subotici, gde je temperatura opala na 14-15 stepeni, dok je istovremeno u Beogradu izmereno visokih 32 stepena.

Danas je Srbija među najtoplijim predelima u Evropi, ali se očekuje da će nakon prodora hladnog fronta temperatura drastično pasti za 15-20 stepeni, čime će postati među najhladnijim predelima tokom drugog dana vikenda.

Hladni front će do večeras stići i do ostalih predela zemlje, donoseći veoma jako zahlađenje, obilne padavine praćene kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severni vetar. Na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Podrinja i zapadne Srbije očekuju se veoma obilne padavine, sa prognoziranim količinama od 20 do 50 litara kiše.

Dolazak hladnog fronta iznad veoma tople podloge stvoriće uslove za veoma burnu reakciju atmosfere, što može rezultirati stvaranjem snažnih grmljavinskih oluja. Topla vazdušna masa ispred hladnog fronta naglo će se uzdizati, hladiti i podvlačiti u vidu klina, što čini situaciju potencijalno opasnom.

U nedelju se očekuje oblačno i osetno hladnije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok će maksimalna temperatura biti od 13 do 17 stepeni, na istoku Srbije do 22°C.

Početak oktobra doneće stabilno vreme i hladna, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana uslediće postepeni porast temperatura. Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 20 do 25°C, dok su današnje temperature za sedam-osam stepeni više od proseka, da bi u nedelju bile za pet do sedam stepeni ispod proseka, zbog naglog pada temperature.

S obzirom na očekivane burne vremenske prilike, preporučuje se redovno praćenje informacija državnih i nadležnih službi, kao i pridržavanje njihovih preporuka u vezi sa ponašanjem u skladu sa vremenom.

BONUS VIDEO