26/06/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OBORENI REKORDI! NIKAD OVOLIKO GRAĐANA NA PREGLEDIMA U JEDNOM DANU! Ministar Lončar: Osluškujemo potrebe naših građana

OBORENI REKORDI! NIKAD OVOLIKO GRAĐANA NA PREGLEDIMA U JEDNOM DANU! Ministar Lončar: Osluškujemo potrebe naših građana

Tokom treće nedelje, Ministarstvo zdravlja zabeležilo je veliki odziv građana na akciju preventivnih pregleda. U jednom danu, čak 38.598 ljudi obavilo je preventivni sistematski pregled u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije, dok je 2.406 dece prošlo kroz isti proces.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izrazio je zahvalnost građanima na podršci ovoj akciji Ministarstva zdravlja. Posebno je istakao trud i zalaganje svih zdravstvenih radnika koji su bili na svojim radnim mestima tokom sprovođenja ove akcije.

Od izuzetne je važnosti da se značajno ojača svest o značaju prevencije i zato nas raduje ovako veliki odziv građana. Vidimo da građani sa velikim entuzijazmom dolaze u svoje zdravstvene ustanove, da kroz ove akcije jača poverenje između lekara i pacijenata, da roditelji dovode decu na preglede… Idemo dalje, nastavljamo da osluškujemo potrebe naših građana, i zato mogu već sada da najavim nastavak akcije preventivnih pregleda. Hvala građanima na podršci, hvala svim lekarima i medicinskim sestrama na odgovornom pristupu i marljivom radu iz nedelje u nedelju, zajedno jačamo naš zdravstveni sistem – zaključio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

U periodu od 8 do 17 časova, svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, imali su priliku da bez zakazivanja i uputa, obave preventivne preglede. Pregledi su uključivali proveru krvne slike, merenje krvnog pritiska, ultrazvuk stomaka, proveru tumor markera i dermatološki pregled mladeža, dok su za decu bili organizovani sistematski pregledi.

Posebno značajan podatak jeste da je kod blizu 10% pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja. Ovo naglašava važnost preventivnih pregleda, jer je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Ministar Lončar najavio je nastavak akcije preventivnih pregleda, ističući da će Ministarstvo zdravlja nastaviti da osluškuje potrebe građana i da zajedno jačaju zdravstveni sistem. 

BONUS VIDEO