29/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

NOVA ZARAZA! STIŽU MAČJE GLJIVICE: Lako se prenose, a teško leče

NOVA ZARAZA! STIŽU MAČJE GLJIVICE: Lako se prenose, a teško leče

Gljivična infekcija koju ljudima prenose mačke, te je tako i dobila naziv mačje gljivice, stigla je u Evropu, a uskoro će i u Srbiju. Razloga za brigu, kažu stručnjaci, i te kako ima, ali za paniku nema.

Ovo retko gljivično oboljenje stiglo je iz Brazila, a među prvim evropskim zemljama u kojima su se pojavile mačje gljivice našla se Velika Britanija. Ipak, dinamika dosadašnjeg širenja ne ostavlja nam sumnju da će prvi slučajevi veoma brzo biti registrovani i u Srbiji.

Prema rečima stručnjaka, bolest napada oči, pluća, zglobove i kosti, a poseban problem predstavlja laka prenosivost.

Opstaju i do godinu dana

Foto: www.profimedia.rs

 

Mačje gljivice mogu inficirati kosu, kožu, nokte i kod životinja i kod ljudi. Lako se šire, a spore mogu preživeti na tkaninama i raznim površinama do godinu dana. To znači da ih je lako ponovo dobiti ako ne preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti.

VAŽNOST TERAPIJE

Mina Sekulić, veterinarka, gostujući u jutarnjem programu na TV Pink, istakla je da nema mesta panici kada je o ovom problemu reč. Naime, pomenuta gljivična infekcija ipak se leči.

Gljivice postoje u svakom organizmu, ovde je jedino što je atipično da je ovo gljivica koja je stigla iz Brazila i pojavila se u Velikoj Britaniji. Gljivica je normalan stanovnik svakog organizma, a glavni okidač za pojavu raznih bolesti je najčešće stres. Kod mačke često dolazi do pojave gljivične infekcije, posebno pri promeni sredine, kao i do pojave urinarnih infekcija. U ovom slučaju aktivirala se gljivična infekcija, koja je prešla na vlasnika, veterinara, a potom i na ljude – objasnila je Sekulićeva.

Veterinarka je dodala da je u lečenju posebno važna odgovarajuća terapija.

Ova infekcija lako se prenosi, gljivice se sporo leče, ali su ipak izlečive, što je najbitnije, a sistemska terapija je jedna od ključnih stvari.

Sekulićeva je navela i da kod nas već postoji slična pojava, samo što je u pitanju druga gljivica.

U pitanju gljivica Microsporum canis. To je normalan stanovnik našeg organizma. Prilikom pada imuniteta namnoži ih se veliki broj i onda dolazi do infekcija. Najveći problem je što se mačka izleči, ali ako u kući postoje pas ili druga mačka, to se lako prenosi, kao i na čoveka, i sporo se leči – istakla je Mina Sekulić.

Gljivična oboljenja su česta pojava na koži mačaka. Postoji nekoliko vrsta gljivica, a prenose se kontaktom s obolelom mačkom ili s odećom, četkama i prostirkama koje su bile u kontaktu s obolelom životinjom. Ljudi, najčešće deca, zaraze se ili preko uličnih mačića, koji su udomljeni, ili preko mačića kupljenih u odgajivačnicama koje vode neodgovorni odgajivači.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);