04/10/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

NIKO NIJE PREŽIVEO STRAVIČNU EKSPLOZIJU! Pet decenija od najveće avionske nereće na našim prostorima! Pilot se letelicom zakucao u Babin zub!

NIKO NIJE PREŽIVEO STRAVIČNU EKSPLOZIJU! Pet decenija od najveće avionske nereće na našim prostorima! Pilot se letelicom zakucao u Babin zub!

Pre tačno 50 godina 11. septembra 1973. na planini Maganik, dogodila se jedna od najvećih avionskih nesreća na ovim prostorima, kada je Karavela JAT-a tipa SE-210 na letu Skoplje – Titograd udarila u planinski vrh Babin zub.

Niko od 35 putnika i šest članova posade nije preživeo stravičnu eksploziju, a identifikacija poginulih trajala je punih 10 dana.

I pored toga identifikovano je svega 26 tela. Njih su sahranile porodice, dok su ostaci ostalih putnika i članova posade pokopani u zajedničkoj grobnici na podgoričkom groblju Čepurci.

Među putnicima bilo je dece, starijih, đaka, vojnika, profesora, radnika. Bilo je svih – Crnogoraca, Srba, Makedonaca, Albanaca. Skupa su sleteli u smrt, u vrletima masiva planine Maganik.

JAT-ovom Karavelom upravljao je Žika Maglić. Tokom nadletanja iznad Mojkovca u tom mestu nije radio tzv. radio-far. Zato se u komunikaciju sa pilotom uključila kontrola leta u Golubovcima, jer je već bilo vreme da Karavela počne da sleće. Veza sa avionom se, međutim, prekinula u 10.21 časova. Istragom je utvrđeno da su kontrolori leta u tadašnjem Titogradu svoj posao obavili po propisima, pa nije tražena ničija odgovornost za tragediju.

Posle tragedije, ostala je pretpostavka da je pilot Maglić vrh Babin zub video u poslednjem trenutku i da je pokušao da digne avion, ali u tome nije uspeo. Karavela je udarila u liticu repnim delom i u eksploziji se naprosto raspala, preneo je portal RTCG.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);