21/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

NIKAD OŠTRIJE KRITIKE NEMACA NA RAČUN KURTIJEVE POLITIKE: Formirajte ZSO!

NIKAD OŠTRIJE KRITIKE NEMACA NA RAČUN KURTIJEVE POLITIKE: Formirajte ZSO!

Implementacija Ohridskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština ostaju prioritet i nemačka po tom pitanju ne menja stav – jasan je bio predstavnik nemačke Ambasade za kulturu i medije Kristijan Bether.

– Što se tiče pune implementacije Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, naš stav ostaje nepromenjen – rekao je Bether za Gazetu ekspres.

Podsetio je i na reči nemačkog ambasadora u Prištini, Jerna Rodea, koji je poručio da se Priština i zakonski obavezala na uspostavljanje ZSO sa srpskom većinom, kada je stavila potpis na Briselski sporazum.

Nije ovo prva oštra poruka koja je upućena Prištini, zbog upornog miniranja dijaloga i odbijanja da sprovede stavke određene Briselskim sporazumom.

Kritike su u proteklom periodu stizale i iz SAD, EU, oglašavali su se pojedinačno visoki zvaničnici, predsednici…

Tako je predsednik Francuske Emanuel Makron poručio nedavno da očekuje jasno angažovanje na smirivanju situacije, pre svega u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova, kao i ponovno učešće Srba u lokalnim institucijama, u suprotnom će biti razmotrena vizna politika.

Stigli su pritisci i iz SAD, kada je ambasador Kristofer Hil nedvosmisleno poručio da ZSO mora biti formirana.

– Srpska zajednica na Kosovu treba da zna kako će im životi izgledati. Oni treba da vide kako će im budućnost izgledati. Zato SAD veoma podržavaju ZSO. Sa stanovišta Kosova, kada oni pogledaju proteklih nekoliko decenija vide da im treba veće međunarodno uporište i traže da se pregovori završe u situaciji gde oni mogu da se učlane u evropske strukture. Obe strane žele nešto što može da se uradi. Obe strane mogu da izvuku dosta iz Lajčakovog i Eskobarovog iskustva. Mi smo veoma ponosni što im u tome pomažemo. Nismo na kraju procesa, negde smo u sredini. Možda smo malo zapali u blato, ali krećemo se napred. Ne bih odbacio optimizam kao pogled na stvari. Ne vidim razlog za pesimizam – poručio je Hil.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);