31/01/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Nezavisni sindikat policije podržao usvajanje novog Zakon o unutrašnjim poslovima

Nezavisni sindikat policije podržao usvajanje novog Zakon o unutrašnjim poslovima

Nezavisni sindikat policije, jedini reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, aktivno je učestvovao na izradi novog nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima.

Poslednjih nekoliko dana, neki portali paušalno iznose neargumentovane tvrdnje, da će policija navodno, stalno pratiti građane, čime će na navedeni način, po njihovim rečima, služiti gušenju demokratije i stavova civilnog društva, što smatramo apsolutnom neistinom, koja ima za cilj nepotrebno obmanjivanje javnosti.

Tokom izrade nacrta navedenog Zakona, prvi put su unete mnoge zakonske odredbe, koje će u mnogome olakšati rad pripadnika svih službi ovog Ministarstva na terenu. Kao jedini reprezentativni sindikat dajemo podršku skoro svim predloženim izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima u delu primene policijskih ovlašćenja jer smatramo da će značajno doprineti efikasnijem, transparentnijem i kvalitetnijem radu policije, a građanima omogućiti efikasnije i jednostavnije ostvarivanje njihovih prava. Donošenjem novog Zakona o unutrašnjim poslovima, smatramo da će se otkloniti brojni nedostaci trenutno važećeg Zakona o policiji i doprineti usvajanju zakona u skladu sa potrebama policije, što je izuzetno značajno za funkcionisanje i rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reprezentativni Nezavisni sindikat policije u svojstvu stalnog člana Radne grupe na izradi Zakona o unutrašnjim poslovima, poseban akcenat  dao je na ostvarivanju prava zaposlenih, poboljšanja procesa i uslova rada i preciznom definisanju policijskih ovlašćenja, pre svega upotrebe sredstva prinude, gde bi u oceni opravdanosti sredstava prinude bile formirane posebne Komisije u kojima bi bili i predstavnici javnosti. 

Usvajanjem novog Zakona u celosti, za razliku od prethodnog Zakona u mnogome bi se poboljšala transparentnost i operativnost rada policije, poboljšao sistem bezbednosti i svih gradjana Republike Srbije. Nezavisni sindikat policije i dalje će aktivno u svojstvu jedinog  reprezentativnog  sindikata zastupati interese zaposlenih u skladu sa Zakonom i Ustavom Republike Srbije.

Na kraju našeg saopštenja, želimo upoznati sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova i širu javnost da su podršku u usvajanju novog Zakona svojim predlozima i sugestijama Radnoj grupi dali i ostali nereprezentativni sindikati.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);