20/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

Nestao Živojin (79) kod Šapca: Njegova unuka moli za pomoć (FOTO)

Nestao Živojin (79) kod Šapca: Njegova unuka moli za pomoć (FOTO)

Živojin Lazić (79) iz Letnjikovca kod Šapca nestao je juče i njegova porodica moli za pomoć.

Kako se navodi na Fejsbuku njegove unuke Sandre, on je na sebi imao crni kačket, farmerice i crni šuškavi prsluk.

Ona je navela da se njen deda uvek kretao biciklom metalik-zlatne boje.

Ona je objavila njegovu fotografiju iz lične karte kako bi ljudi mogli da ga prepoznaju i jave joj se.

Ako neko nestane, policiji prijavite što pre – šta se dalje preduzima

U slučajevima nestanka, najvažnije je za porodicu da zna kada i kako da prijavi nestanak bliske osobe. Ukoliko postoji opravdana opasnost da se osobi nešto dogodilo ili zabrinutost za njen život i zdravlje, najbolje je nestanak prijaviti što pre. Stručnim službama je tada lakše da prate tragove.

Proces uvek počinje izjavom osoba koje su prijavile nestanak. Uzima se fotografija, opis, podaci o tome gde je nestali viđen poslednji put i sa kim je bilo u kontaktu.

Zatim ekipe izlaze na teren, proveravaju lokaciju, razgovaraju sa svedocima i uzimaju snimke nadzorih kamera. Potraga se zatim nastavlja na osnovu prikupljenih podataka i zavisi od slučaja do slučaja.

Ako je reč o osobi koje nestane u jezeru, reci, moru, obično se tu uključuju ronioci. Ukoliko se radi o nestanku u šumama ili poljima u atarima sela vrlo često se uključuju lovačka udruženja koja dobro poznaju teren, ističe Kolaković Bojovićeva.

Teren je zimi nepristupačan zbog snega, dani su kraći pa su od pomoći termovizijske kamere, helikopterske ekipe, dronovi.

U tom slučaju primena termovizijskih kamera koje mogu da detektuju pokret i u uslovima smanjene vidljivosti je od velikog značaja, takođe, upotreba sonara koji mogu da registruju objekte i na većim dubinama u slučaju pretrage rečnih korita, ukazuje viša naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Istraživanja pokazuju da većina nestanaka nije povezana sa krivičnim delima. Dešava se da tinejdžeri pobegnu od kuće kako bi izazvali pažnju roditelja, deca se nekada sakriju u igri, pobegnu i odrasli nezadovoljni porodičnim odnosima, stari i bolesni.