24/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

NAJNOVIJE INFORMACIJE O ISTRAZI NESTANKA MALE MEDLIN: Ova STVAR je JAKO BITNA!

NAJNOVIJE INFORMACIJE O ISTRAZI NESTANKA MALE MEDLIN: Ova STVAR je JAKO BITNA!

Medlin Meke, Foto: EPA/Koen Suyk

Detektivi koji tragaju zaMedlin Meken trebalo bi da dobiju 100.000 funti kao pomoć u finansiranju njihove istrage za nestalom detetu, javlja Daily Mail.

Do sada je Metropoliten policija od 2011. dobila 13 miliona funti od britanske vlade za potragu za Medlin, koja je imala samo tri godine kada je nestala u maju 2007.

U to vreme bila je na odmoru u portugalskom letovalištu Praja da Luz sa roditeljima Kejt i Džerijem i dvoje braće i sestara. Od tada se o njoj ništa ne zna.

Medlin Meken
Medlin Mekenfoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Daily Mail otkriva da je zahtev za dalje finansiranje Ministarstvu unutrašnjih poslova podnela Metropolitenska policija u ime Operacije Grange – jedinice zadužene za potragu za Medlin.

Nemačka policija je u junu 2020. objavila da je osuđeni silovatelj i pedofil Kristijan Brikner „glavni osumnjičeni za njenu otmicu i ubistvo“ i da mu se trenutno sudi za tri silovanja i dva nepristojna napada.

Nemački državljanin ni u jednom trenutku nije optužen za njen nestanak i on je negirao da je umešan u slučaj.

Izvor blizak porodici Meken rekao je: „Ovo je veoma dobrodošla vest – majka Kejt i otac Džeri nikada nisu odustali od nade i neće, jer im je najvažnije da pronađu Medlin ili saznaju šta joj se desilo.“

„Oni su večno zahvalni policajcima iz Operacije Grange i održavaju kontakte s njima, a policija očigledno ima tragove ako je podnet zahtev za finansiranje.“

Zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova podnet je poslednjih dana pošto je budžet od 110.000 funti za 2023-24. trebalo da istekne krajem marta.

Operaciju Grange pokrenula je 2011. tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Tereza ​​Mej nakon zahteva premijera Dejvida Kamerona da britanski detektivi takođe pomognu u slučaju.

Policija/Ilustracija
Policija/Ilustracijafoto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Postojali su strahovi da će finansiranje biti smanjeno, ali se očekuje da će ostati na istoj cifri kao prošle godine, a početni tim od 40 policajaca sada je smanjen na samo četiri.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, finansiranje je opalo poslednjih godina sa oko 300.000 funti u 2018-2021. na 110.000 funti u poslednjoj finansijskoj godini.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: „U skladu sa našim procesima specijalnih grantova, finansiranje Operacije Grange se odobrava na godišnjem nivou.“

Portparol policije potvrdio je da je podnet zahtev za finansiranje Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali je odbio da razgovara o traženom iznosu.

Brikner, nemački državljanin, glavni je osumnjičeni za nestanak Medlin u Portugalu 2007. godine, ali ni u jednom trenutku nije optužen za njen nestanak i on je negirao da je umešan.

Medlin Meken
Medlin Mekenfoto: Wikipedia/ Disappearance of Madeleine McCann

Tužioci u Portugalu su ga proglasili formalno osumnjičenim 2022. godine, nakon što je njegov žuto-beli „folksvagen T3 Vestfalia“ kamper navodno primećen u blizini odmarališta Praja da Luz u Portugalu gde je Medi nestala.

Brikner (47) trenutno služi nepovezanu zatvorsku kaznu u Nemačkoj zbog silovanja.

Nemački tužilac Hans Volters rekao je da dokazi uključuju analizu telefona koja ga je smestila u odmaralište Ocean Club u kojem je porodica boravila kada je Medlin nestala i da je Brikner navodno priznao prijatelju.

U aprilu prošle godine objavljeno je da se Kristijan Brikner možda neće suočiti s optužbama u Nemačkoj zbog Medlinovog nestanka nakon što je sud presudio da tužioci nemaju nadležnost da vode slučaj protiv njega.

(INFO/Telegraf/Milan Prelić/Prenela: N.J)