20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

NAJBOLJI FRAJER OLIMPIJADE ŽIVI SA OVIM DEFORMITETOM: Zaludeo žene širom sveta, a niko nije primetio sa čime se nosi zgodni Italijan!

NAJBOLJI FRAJER OLIMPIJADE ŽIVI SA OVIM DEFORMITETOM: Zaludeo žene širom sveta, a niko nije primetio sa čime se nosi zgodni Italijan!

Kada je stanje ozbiljnije, može doći do problema sa srcem i plućima.

Tomas Čekon, italijanski dasa, osvajač zlatne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, plivač čija su sprecijalnost trke leđnim, slobodnim i mešovitim stilom, pre samo tri nedelje osvojio je srca ženske publike.

Za doslovnu opsednutost plivačem najzaslužniji je trenutak kada su se ispod duksa, dok je pobednički podigao ruku i zagrizao medelju, ukazali savršeno izvajani trbušni mišići.

I dok se nadalje pisalo o njegovom spavanju u parku, pa opet o izgledu, mnogima je promaklo da Tomas ima deformitet.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Sa ovim deformitetom, pravo je čudo da je uopšte plivač.

Pectus excavatum je stanje kada rebra i grudna kost rastu prema unutra i formiraju udubljenje u grudima. Ovo grudima daje konkavni ili udubljeni oblik, zbog čega se stanje naziva i „utonuli grudni koš“. Može biti blago ili ozbiljno. Kada je stanje ozbiljnije, može doći do problema sa srcem i plućima.

Dok je udubljena grudna kost često primetna ubrzo nakon rođenja, težina pectus excavatuma se obično pogoršava tokom naglog rasta adolescenata. Takođe se naziva i levkasti grudni koš, pectus excavatum je češći kod dečaka nego kod devojčica. Teški slučajevi pectus excavatum mogu na kraju da ometaju funkciju srca i pluća. Ali čak i blagi slučajevi pectus excavatum mogu učiniti da se deca osećaju nesigurno zbog svog izgleda. Hirurška intervencija može ispraviti deformitet.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

Ako je dubina udubljenja grudne kosti velika, to može smanjiti količinu prostora za širenje pluća. Ova kompresija takođe može stisnuti srce, gurajući ga u levu stranu grudnog koša i smanjujući njegovu sposobnost da efikasno pumpa, prema Klinici Mejo.

Ovo može izazvati simptome kao što su netolerancija na vežbanje, kratak dah, ubrzan rad srca i bol ili pritisak u grudima.

Mnogi ljudi koji imaju pectus excavatum takođe imaju tendenciju da imaju pogrbljeno držanje. Mnogi su toliko nesigurniu pogledu svog izgleda da izbegavaju aktivnosti gde im se vide grudi, kao što je plivanje, odlazak na plažu i slično. Takođe mogu izbegavati odeću koja je tesna i pripijena.

@mrpectus

🏊‍♂️ Did you know Thomas Ceccon, the Italian Olympic Gold medalist in 2024 Olympics, has a pectus excavatum chest deformity? That didnt stop him from being the most attractive olympian and a champion. #swimming #olympics #thomasceccon #sunkenchest #pectusgang #pectuswarrior #champion #goldmedal

♬ Paris – Else

Međutim, ne i ovaj Italijan. On pobeđuje sebe, postavlja nove rekorde i sve to uspeva dok istovremeno ruši predrasude o tome da defomitet može bilo koga da uspori u životu i donese samo nesigurnosti. Koga briga za udubljenje u grudima dok ti na postolju oko vrata kače zlatnu medalju?

Autor: Iva Besarabić