29/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

MINISTAR MOMIROVIĆ: Boljom saradnjnom državnih institucija i privatnog sektora do efikasnije zaštite potrošača

MINISTAR MOMIROVIĆ: Boljom saradnjnom državnih institucija i privatnog sektora do efikasnije zaštite potrošača

Angažovanje privrede i uspostavljanje partnerskog odnosa sa privatnim sektorom jasan su pokazatelj da je Ministarstvo trgovine zajedno sa predstavnicima privrede koji su učestvovali u izradi Zakona o zaštiti potrošača, posvećeni uspostavljanju jednog modernog i efikasnog sistema, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom današnjeg uvodnog obraćanja u okviru „Lidl“ panel diskusije: Prava potrošača-dokle smo stigli i čemu stremimo.

– Podatak da je 2021. godine, kada nije postojala obaveza trgovca da učestvuje u vansudskom rešavanju spora, bilo 7 postupaka u odnosu na 779 predloga za vođenje postupka od jula 2022. godine, kada je aktivirana IT platforma za vansudsko rešavanje potrošačkog spora, dovoljno govori o potrebi uvođenja jednog ovakvog sistema – konstatovao je Momirović.

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministar Momirović na panelu o zaštiti potrošača

Ministar je rekao da je Ministarstvo na ovaj način pomoglo i dijalog dve strane, a samim tim i veće poverenje potrošača u privatni i javni sektor i dodao da to pokazuju i podaci –  rešeno je 495 predmeta i to 181 predmet je rešen tako što je zaključen sporazum između trgovca i potrošača.

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tomislav Momirović govori na panelu

Ovom prilikom ministar Momirović je napomenuo da je Odlukom Vlade od 23. februara ove godine obrazovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača u čijem sastavu su i predstavnici Privredne komore Srbije kao i druge institucije što daje izuzetnu snagu da se uključi privatni sektor i popravi komunikacija privrede i potrošača.

– Ministarstvu u narednom periodu predstoje značajne aktivnosti na daljoj izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača, a među prioritetima se izdvajaju – potreba za većim angažovanjem lokalne samouprave u sistemu zaštite i uvođenje teme zaštite potrošača u nastavni plan i program školstva – zaključio je ministar Momirović na samom kraju svog izlaganja i iskoristio priliku da zahvali kompaniji „Lidl“ na prepoznavanju uloge privrede u obezbeđivanju visokog nivoa zaštite potrošača u Republici Srbiji.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);