23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

MARKO ĐURIĆ POZVAO BLINKENA U SRBIJU! Državni sekretar SAD dolazi u Beograd?

MARKO ĐURIĆ POZVAO BLINKENA U SRBIJU! Državni sekretar SAD dolazi u Beograd?

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je imaom priliku da u Vašingtonu, na marginama Samita NATO-a razgovara sa amerilkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju, prenosi Tanjug.

Đurić je u izjavi za medije na prijemu za srpske novinare u ambasadi Srbije u Vašingtonu naglasio da je dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD potreban kako zbog nastavka ekonomske saradnje, tako i zbog rešavanja pitanja „oko kojih se ne slažemo“, kao što je pitanje Kosova i Metohije. 

Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekonomije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan, i to baš u oblastima koje se odnose na visoke tehnologije i na ono što je motor razvoja naše ekonomije, već nam je ta saradnja neophodna i da bismo rešili ona pitanja oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno bez aktivnog angažmana najvišeg političkog nivoa u SAD„, rekao je Đurić.

Naglasio je da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu kursa utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da „itekako znači da Srbija jača prijateljstva, jača partnerstva, jača svoju poziciju i u ovom delu sveta“.

U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta„, naveo je Đurić.

Na pitanje da li je Srbija bliža Zapadu nakon učešća na samitu, kaže da ne veruje da jedno učešće ili jedna izjava može da označi stratešku promenu, ali misli da kontinuirani trud koji se u Vašingtonu ulaže proteklih nekoliko godina „dovodi do toga da je pozicija Srbije u ovom delu sveta bolja nego što je bila pre nekoliko godina“.

Takođe, na pitanje da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO-a, on ističe da je Srbija tu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner Alijanse i članica programa Partnerstvo za mir više decenija, kao i da vodi svoju spoljnu politiku poštujući različite aktere u međunarodnoj zajednici. 

BONUS VIDEO: