05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

MANDAT ZA SKOK U BUDUĆNOST! Jasna poruka građana Srbije na lokalnim izborima!

MANDAT ZA SKOK U BUDUĆNOST! Jasna poruka građana Srbije na lokalnim izborima!

Građani Srbije poručili su na nedeljnim lokalnim izborima da SNS uživa njihovo snažno poverenje zbog dosadašnjih rezultata, ali još više zbog programa za nastavak razvoja države i svih lokalnih samouprava i zajednica. Pobedama u Beogradu i Novom Sadu i još 83 gradova i opština, od 89 gde su se građani izjašnjavali, građani su im poverili mandat za skok u budućnost, odnosno realizaciju istoimenog plana razvoja države u naredne tri godine, koji je početkom godine predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PREPOROD SRBIJE

Zamajac razvoja je EXPO 2027, a naša država ulaže 17,8 milijardi evra kroz 323 projekta širom Srbije. Radovi su već u punom jeku, a zahvaljujući trijumfu liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ nastaviće se, kako je predsednik saopštio odmah u izbornoj noći, punom parom da bi Srbija te 2027. bila zemlja budućnosti s prosečnom platom od 1.400 i penzijama od 650 evra, a BDP većim od 92,7 milijardi evra.

U međuvremenu će se nastaviti sa gradnjom porodilišta, škola, vrtića, brzih saobraćajnica i pruga, muzeja, a nići će praktično i jedan novi grad koji će u obliku EXPO imati i svu prateću infrastrukturu… Sve to je predviđeno programom „Skok u budućnost – Srbija 2027“ (pogledajte okvir).

Predsednik je, u obraćanju iz izbornog štaba naprednjaka, kazao da se ulazi u novu eru i da imaju otvoren mandat za sve što su tražili od naroda, ističući da im predstoji mnogo napornog rada i truda.

Srđan Barac, Centar za društvenu stabilnost

– Rezultati lokalnih izbora u Beogradu, Novom Sadu i većini drugih gradova pokazali su podršku razvojnoj politici kontinuiteta SNS.

Matić: Velika odgovornost i posvećenost razvoju države

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je da su lokalni izbori 2. juna pokazali da SNS, njeni rezultati i programi za nastavak razvoja Srbije uživaju nepodeljeno poverenje građana:

– Vreme predizbornih i postizbornih tenzija mora da ostane za nama i da se svi posvetimo razvoju naše zemlje. S druge strane, SNS i koalicija okupljena oko nje, koja je dobila ubedljivo veliko poverenje građana, imaće veliku odgovornost da sprovede sve ono što je obećala. Očekujem određenu vrstu stabilizacije unutrašnjih prilika nakon ovih izbora zbog velikih izazova koji su pred Srbijom, što zbog međunarodnih okolnosti, što zbog velikih ciljeva i zadataka u narednom periodu kao što je EXPO 2027.

GLAS ZA STABILNOST

– Potrebno nam je da EXPO uradimo na najbolji mogući način, što znači ne samo organizacione i strukturalne pripreme za ono što dolazi u Beogradu, već u celoj Srbiji. Da napravimo tih 1.400 evra prosečnu platu i 650 evra prosečnu penziju, da podignemo zemlju i ponosimo se njome – kazao je Vučić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da su građani poslali ključnu poruku da ne žele sukobe, već stabilnost i sigurnost i da se nastavi s radom:

– Mislim da su posebno na izborni dan građani u najvećoj meri kaznili, ono što je opozicija poručila – da žele nestabilnost i sukobe.

Program „Skok u budućnost – Srbija 2027“

– plan je da bude izgrađeno 59 novih porodilišta u Srbiji 

– svaka opština dobiće digitalni mamograf, a svaka okružna bolnica, njih 57, magnetnu rezonancu

– postepeno povećanje budžeta za retke bolesti, inovativne lekove, više od 200 miliona evra u naredne tri godine

– uz rekonstrukciju obrazovnih ustanova predviđena i izgradnja nova 23 vrtića i 67 škola

– ulaganje oko 70 miliona evra u oblast veštačke inteligencije do 2027.

– početak izgradnje reverzibilne HE Đerdap 3, završni radovi na TE Kostolac B3

– ulaganje 150 do 200 miliona evra u naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu

– investiranje 450 miliona evra u izgradnju BIO4 kampusa

– izgradnja 487 km auto-puteva i brzih saobraćajnica, što će uz 468 km urađenih od 2012. biti ukupno 955 km do 2027.

– za lokalne i regionalne puteve 1,1 milijardu evra u naredne tri godine, mimo budžeta i onoga što se očekuje od naplate putarine

– novih 108 km brze pruge na relaciji Beograd-Subotica (za 112 minuta), pruga Beograd-Niš do 2028 (1h i 45 minuta)

– izgradnja i 1.108 km kanalizacione mreže, devet regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom

– ulaganja u vodeni saobraćaj

– subvencije za stočare, pre svega govedare, a planirano je da rastu i do 70 odsto do 2027.

Lista SNS i koalicionih partnera ima predsednika Vučića, čiji rad i zalaganje cene ljudi. I ne žele nestabilnost, neizvesnost i bilo kakve političke sukobe. Niko od građana to ne želi, jer Srbija ima standard kakav ranije nikada nije bio i do 2027. biće još bolji.

Šta će sve sadržati EXPO

– 250 hektara je površina sajamskog kompleksa

– 25 hektara površina glavnog izložbenog prostora

– 1.500 stanova rezidencijalnog kompleksa na 160.000 kvadrata

– 4.000 mesta u Akvatik centru

– 52.241 sedećih mesta imaće novoizgrađeni nacionalni stadion i 10.000 parking mesta na površini od 78.645 kvadrata, i sve to na parceli od 32 hektara

– 18 km železničke pruge u okviru putne infrastrukture koja će spojiti kompleks, Aerodrom „Nikola Tesla“ i centar grada

BONUS VIDEO