28/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

“MA TO JE PORUKA MIRA“: Turisti ŠOKIRANI zbog zastave okačene na najvećoj atrakciji Mostara: Grad podeljen i oko IZRAELA!

''MA TO JE PORUKA MIRA'': Turisti ŠOKIRANI zbog zastave okačene na najvećoj atrakciji Mostara: Grad podeljen i oko IZRAELA!

Nova eskalacija sukoba na Bliskom istoku zahvatila je i Bosnu i Hercegovinu: u Sarajevu palestinska zajednica izražava podršku sunarodnicima, a i u Mostaru se „ratuje“ zastavama i na mrežama, prenosi Deutsche Welle.

Novi rat u Izraelu i u Pojasu Gaze sa sve više žrtava, izazvao je brojne reakcije svuda u  svetu. Izuzetak nije ni Mostar, iako su različita mišljenja o tom sukobu postala još jedan razlog stalnih podela.

Univerzitet u Mostaru pruža punu podršku svojim akademskim partnerima u Izraelu i osuđuje teroristički napad protiv države Izrael i njenih građana – bila je prva i brza reakcija tamošnjeg univerziteta nakon napada Hamasa na Izrael i brojnim civilnim žrtvama u toj zemlji.

Aktivisti sa Starog mosta i na brdu i izletištu Fortica iznad istočnog dela Mostara, razvili su desetometarsku zastavu Palestinaca. Mostarski skakači izveli su i „počasni skok“ sa Starog mosta, a podrška isticanjem palestinske zastave može se videti i u pojedinim ugostiteljskim objektima u istočnom delu Mostara.

“Ma to je tek poruka mira“

Lorens Listo, predsednik Kluba skakača u vodu ‘Mostari‘ i višestruki šampion tradicionalnih skokova sa Starog mosta, za DW kaže kako je to bio “gest apela i mira“.

 – To nije podrška Hamasu i onome što se dogodilo u Izraelu. Saosećamo s civilima i stradanjima kojima su godinama izloženi, ali i zbog zla što će im se tek dogoditi –  pojašnjava Listo. Ponavlja kako to nije podrška bilo kakvim teroristima već apel za nedužan palestinski narod.

To je i poruka kako osveta nad civilima nije put rešenja sukoba. Sa Starog mosta želimo uvek slati poruke mira – poručio je.

Gradsko jezgro Mostara je, kao i uvek prepuno turista, a nedaleko je i crkva sv. Petra i Pavla, gde svakodnevno dolazi desetine autobusa s hodočasnicima iz celog sveta na putu u Međugorje. Mostar, Stari Grad i Stari most redovno je cilj izleta, a među turistima ima mnoštvo i onih iz drugih zemalja, iz Kine, Turske, arapskih zemalja…

Na obilasku Starog mosta, simbola ovog grada pod UNESCO-vom zaštitom tako su i te palestinske zastave uspomena iz Bosne i Hercegovine. Ali meštane to ne zanima:

Nemojte me pitati o politici, to me ne zanima. Uvek se vešaju svakakve zastave sa Starog, pa nikom ništa – nezainteresirano odgovara konobar iz kafića u blizini simbola Mostara.

Šta mi imamo s tim? Pišu o zastavama samo da ne bi govorili o skupoći, imovinama i platama. Šuplje priče… – dobacuje jedan od retkih domaćih gostiju. 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);