05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

LAZOVIĆU, ŠTA ĆEŠ SAD? Opoziciju baca na aparate što je u svetu normalno!

LAZOVIĆU, ŠTA ĆEŠ SAD? Opoziciju baca na aparate što je u svetu normalno!

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta i ostali iz opozicije koji su napadali na kol-centre SNS na dan izbora sad su na aparatima. Donald Tramp, kandidat republikanaca za predsednika SAD, pozvao je građane da volontiraju u njegovim kol-centrima i jure sigurne glasove! Ono što je u svetu normalno, pa čak i podrazumevano, da ozbiljna stranka ima kol-centre i brine o sigurnim glasovima, Lazović i ekipa su pokušali ovde da predstave kao kršenje zakona.

LOMILI I TUKLI

Podsetimo, opozicija je na dan izbora napravila haos u Beogradu i Novom Sadu jer je otkrila nekoliko kol-centara Srpske napredne stranke. Na Dorćolu su čak i udarili ugostitelja Miću Sovtića, za čiji lokal su sumnjali da je sedište volontera SNS.

Prvi pokrenuo Zoran Đinđić pre 27 godina

Kol-centri, inače, koriste se već decenijama svuda u svetu, od SAD preko Velike Britanije do Rusije. U Srbiji je prvi kol-centar pokrenut pre 27 godina na predlog Zorana Đinđića, tadašnjeg lidera Demokratske stranke. Tokom jedne predizborne kampanje i Boris Tadić, bivši lider DS i predsednik Srbije, razgovarao je s biračima iz kol-centra ove stranke.

Sad se na internetu pojavio poziv Trampovog tima volonterima da se priključe u kampanji.

– Danas postanite kapiten Trampovih snaga 47 – navodi se na početku poziva i pojašnjava da je potrebno da se volonter registruje, te šta se sve očekuje od njega.

Svaki volonter republikanaca mora da pohađa jednosatnu obuku, lično ili preko video-veze, i da poseti 10 ciljanih birača u njegovom kraju. Takođe da ih registruje za glasanje u odsustvu putem pošte ili da obezbedi njihovo obećanje da će glasati prevremeno.

– Trampova sila 47 je zvanična armija dobrovoljnih komšijskih organizatora koji zajedno rade na pobedi nad Džoom Bajdenom i krajnje levim liberalnim demokratama. Vaše zalaganje i malo utrošenog vremena imaće veliki uticaj na ishod predsedničkih izbora 5. novembra – naveo je Trampov tim.

Ovaj poziv republikanaca podelio je na Tviteru poslanik SNS Vladimir Đukanović.

– Tramp organizuje prijavu za siguran glas. Ima i kol-centar. Kapiram da će Pogačar, Brković, Lazović i društvo da organizuju upad u kol-centre (republikanaca) – naveo je Đukanović.

Milorad Bojović: DS zvao ljude iz javnih preduzeća

Milorad Bojović, publicista i bivši poslanik SNS, otkrio je da je DS, dok je bio na vlasti, imao više kol-centara, od kojih su mnogi funkcionisali u prostorima javnih preduzeća.

– Prilikom posete stranih ambasadora hvalili su se da imaju bazu od nekoliko desetina hiljada ljudi, kojima čestitaju rođendane i slave, pa ih zovu na dan izbora. Isto tako, zapamćeno je da je POKS, tada SPO, za izbore 2012. koristio kol-centar Novosadske toplane, preko kog je pozivao i slao poruke svim građanima Novog Sada – otkrio je Bojović.

BORBA ZA SVAKI GLAS

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković pojašnjava da se u Americi kandidati bore da ostvare što tešnji odnos s biračima koji im garantuju svoj glas.

– To je potpuno legitimno, kao i kol-centri. Borba za siguran glas je legitimna stvar na izborima u SAD i podrazumeva i registrovanje birača i naknadnu komunikaciju s njima. Evo, moj drug je registrovan kao republikanac, stalno mu stiže mejl, napravljeno je kao da mu Tramp piše, i on ga tu poziva da glasa za njega, poručuje mu da će to znati da ceni – priča Vuković.

BONUS VIDEO