27/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

KVADRAT U SRBIJI OPET POSKUPEO! Svi pričaju o stabilizaciji cena nekretnina, ali o tome nema ni govora! NOVI IZVEŠTAJ SVE IZNENADIO!

KVADRAT U SRBIJI OPET POSKUPEO! Svi pričaju o stabilizaciji cena nekretnina, ali o tome nema ni govora! NOVI IZVEŠTAJ SVE IZNENADIO!

Foto: shutterstock

Rast cena nekretnina u Srbiji ponovo je prisutan. Iako svi pričaju o stabilizaciji, brojke pokazuju drugačije. Nema niti pucanja balona, niti pada. Stručnjaci tvrde da je u poslednje vreme prodaja drastično usporila, da su „utanjile“ i ponuda i tražnja, a globalno se isto tvrdi da do pada cena uskoro neće doći, čak suprotno, poskupljenja su vrlo moguća i očekivana, procenjuju stručnjaci iz sveta.

Avgustovski izveštaj sa portala nekretnine.rs pokazuje da su cene u prestonici u proseku veće nego što je to bio slučaj u julu. Rast cene kvadrata zabeležen je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok je niža cena zabeležena u Pančevu i nekolicini manjih gradova.

– Nakon 2022. koja je bila jedna eksplozivna godina za tržište, usledila je 2023. godina koju možemo okarakterisati kao jednu izazovnu godinu uzimajući u obzir sve faktore na globalnom nivou, pre svega zaoštravanje monetarnih uslova koje je dovelo do povećanja referentnih kamatnih stopa čiji se rast odražava na privredu i građanstvo – rekla  je ranije Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs.

– Uslovi na tržištu se menjaju, odnos ponude i potražnje takođe, što za posledicu ima i određenu promenu cena kvadrata.

Cene kvadrata u Beogradu

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Nekretnine, cene, Ilustracija

 

Beograd u avgustu samo na dve praćene lokacije beleži pad cene, to su Centar grada i Novi Beograd. Pored pada cene, najskuplji kvadrat je tradicionalno u centru grada i njegova cena iznosi 3.409 evra po metru kvadratnom, to je pad za 0,81 odsto u odnosu na prethodni mesec. Cena kvadrata na Novom Beogradu iznosi 2.667 evra, što je pad za više od jedan odsto u odnosu na prethodni mesec.

Rast cene kvadrata zabeležen je u opštinama Mirijevo, Palilula, Voždovac, Vračar. U opštini Palilula zabeležen je najveći rast cene kvadrata od 2,62 odsto, a trenutna cena iznosi 2.467. Zatim cena kvadrata na Voždovcu iznosi 2.493 što je rast za jedan i po odsto u odnosu na prethodni mesec.

Mirijevo ima još uvek najnižu cenu kvadrata u odnosu na ostale beogradske opštine, ali trend rasta je prisutan i u ovoj opštini. Cena kvadrata u Mirijevu u avgustu je iznosila 1.894, što je rast od 1.39 odsto. Trend rasta prisutan je i u opštini Vračar. Cena kvadrata prethodnog meseca porasla je je za 0,81 odsto i iznosi 3.361.

Najveći rast cene kvadrata zabeležen je u opštini Palilula u Beogradu u kojoj je kvadrat skočio za 4,52 odsto. Prosečna cena za jul iznosila je 2.404 evra po metru kvadratnom. Nakon Palilule rast cene kvadrata zabeležen je i na Vračaru za 1,21 odsto, dok je prosečna cena iznosila 3.334, što Vračar kotirao kao drugu najskuplju opštinu u Beogradu, ali i Srbiji.

Cena kvadrata u Novom Sadu

U dve opštine u Novom Sadu zabeležen je rast cene kvadrata, u opštini Novo Naselje zabeležen je neznatan pad cene, dok je cena u Grbavici ostala na istom nivou.

Najskuplji kvadrat je u Centru Novog Sada i njegova cena iznosi 2.682 evra, što je rast za 2,48 odsto u odnosu na prethodni mesec. Opština Podbara takođe je zabeležila rast prosečne cene kvadrata z aviše od 2 odsto i cena je iznosila 2.498.

Opština Grbavica zadržala je cenu na istom nivou kao i prethodnog meseca i cena kvadrata je iznosila 2.603 evra po metru kvadratnom, dok je u Novom naselju cena iznosila 2.075.

Cena kvadrata u Nišu

Foto: Shutterstock

Nekretnine, cene, Ilustracija

 

Prosečna cena kvadrata u Nišu poskupela je u dve opštine, dok je u jednoj zabeležena niža cena kvadrata, dok je u opštini Palilula cena kvadrata ostala na istom nivou kao prethodnog meseca.

Jednina opština u Nišu u kojoj je zabeležen pad je Bulevar Nemanjića. Cena kvadrata je tokom avgusta iznosila 1.650 evra po kvadratu, što je pad za dva odsto u odnosu na jul.

Cena kvadrata stana u opštini u avgustu pala je za 0,40 odsto i iznosila je 1.500 evra po kvadratu, a najveće poskupljenje zabeleženo je u opštini Durlan od svih opština u Srbiji. Cena kvadrata u ovoj opštini porasla je za 4 odsto za samo mesec dana i iznosi 1.450 evra.

Opština Palilula zadržala je cenu kvadrata na istom nivou kao i u julu iznosi 1.500 evra.

Cena kvadrata u opštini u avgustu pala je za 0,40 odsto i iznosila je 1.500 evra po kvadratu, a najveće poskupljenje zabeleženo je u opštini Durlan od svih opština u Srbiji. Cena kvadrata u ovoj opštini porasla je za 4 odsto za samo mesec dana i iznosi 1.450 evra.

Opština Palilula zadržala je cenu kvadrata na istom nivou kao i u julu iznosi 1.500 evra.

Cena kvadrata u Kragujevcu

U Kragujevcu zabeležen je mali rast cene kvadrata u avgustu. Prosečna cena kvadrata u ovom gradu iznosila je 1.379 evra što je rast za 0,22 odsto.

Cena kvadrata u Pančevu

U Pančevu je zabeležen pad prosečne cene kvadrata u prethodnom mesecu. Tokom avgusta meseca cena kvadrata u Pančevu iznosila je 1.410 evra, što je pad za 0,07 odsto u odnosu na mesec jul.

(INFO/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);