23/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

KUGA SE PONOVO POJAVILA! Zabeležen novi slučaj „crne smrti“!

KUGA SE PONOVO POJAVILA! Zabeležen novi slučaj "crne smrti"!

U Koloradu, američkoj saveznoj državi, zdravstveni zvaničnici su potvrdili slučaj kuge kod stanovnika okruga Pueblo, prema objavi Odeljenja za javno zdravlje i zaštitu životne sredine Puebla. Kuga je izuzetno retka bolest i u Sjedinjenim Američkim Državama se obično javlja u ruralnim područjima jugozapada kao što su Novi Meksiko, Arizona i Kolorado.

Ova bolest, poznata i kao „crna smrt“, ima svoju mračnu istoriju jer je tokom srednjeg veka u Evropi uzrokovala smrt miliona ljudi. Danas, iako retka, još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju, posebno u ruralnim područjima gde se može pojaviti među divljim životinjama kao što su glodari i buve.

Kuga je ozbiljna infektivna bolest koju uzrokuje bakterija Yersinia pestis. Ova bolest ima dugu i mračnu istoriju kao jedna od najsmrtonosnijih pandemija u ljudskoj istoriji. Postoje tri osnovna oblika kuge: bubonska kuga, plućna kuga i septička kuga.

Kuga se prenosi na ljude ugrizom zaraženih buva koje su bile na zaraženim glodarima ili direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama. Simptomi kuge mogu uključivati nagli porast temperature, drhtavicu, jake glavobolje, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, mučninu i povraćanje, prenosi Tanjug.

Srećom, kugu je moguće uspešno lečiti antibioticima, ali je važno da se terapija započne što je pre moguće kako bi se sprečio teži oblik bolesti koji može biti fatalan. Zdravstvene vlasti kao što su Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) prate situaciju i preduzimaju mere kako bi zaštitili javno zdravlje i sprečili dalje širenje bolesti.

BONUS VIDEO: