08/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

KRIMINAL CVETA, A ON IMA ĆELIJE VIŠKA: Kurtijev biznis RENT-A-ZATVOR!

KRIMINAL CVETA, A ON IMA ĆELIJE VIŠKA: Kurtijev biznis RENT-A-ZATVOR!

Aljbin Kurti, samozvani kosovski premijer, odlučio je da zatvorski prostor u Gnjilanu izdaje Danskoj, za njihove zatvorenike. Ovaj, najblaže rečeno, bizaran potez Prištine, možda i najbolje odslikava to koliko Kurtijeva ekonomija cveta, kada je prinuđen da rentira zatvor, a sporazum koji je do pre dve nedelje zvanično potpisan dogovoren je pre tri godine.

PARADOKS

Kako se navodi, plan je da svih 300 ćelija koje postoje u zatvoru u Gnjilanu budu date uz novčanu naknadu od 210 miliona evra, a prostor je namenjen zatvorenicima koji služe zatvorsku kaznu maksimalno do deset godina. Da paradoks bude veći, dok Kurti izdaje zatvor Dancima, kriminalci se slobodno šetaju ulicama i svakodnevno prave haos. Ipak, ovaj potez mogao bi da se protumači i kao Kurtijev pokušaj da pokaže kako je on povezan s Evropom, naročito u ovom bezbednosnom sektoru.

Politički analitičar Darko Obradović za Republiku ističe da je taj potez Aljbina Kurtija osmišljen i da njime pokušava da pošalje određene poruke.

* danski robijaši biće smešteni u 400 ćelija

* vrednost rente 210 miliona evra

* prostor namenjen zatvorenicima koji služe zatvorsku kaznu najviše do deset godina

SRBI VEĆ U ZATVORU

– Ulaskom u „zatvorski biznis“ on želi da demonstrira integrisanost u bezbednosno-policijski sistem s evropskim državama. Podsetiću da je takozvano Kosovo primilo avganistanske izgnanike kada to niko nije želeo, što takođe govori dosta o njegovoj politici. On na taj način šalje poruku da je deo Evrope, a usput će lepo zaraditi od toga – smatra Obradović i dodaje:

– Suprotno tome, od Kosova je napravio zatvor na otvorenom za sve Srbe koji tamo žive, a Kosovo doveo do toga da im cveta crnoberzijanstvo i kriminalna ekonomija.

Ubice Stolića i dalje na slobodi

I dok Aljbin Kurti rentira zatvore, s druge strane zločini od pre 20 godina još uvek ne dobijaju epilog, što jasno odslikava kako pravni poredak funkcioniše u lažnoj državi.

– Pre 21 godinu, albanski teroristi su divljački mučili, a zatim i ubili Radmilu i Slobodana Stolića i njihovog sina Ljubinka, nakon čega su oskrnavili njihova tela i zapalili kuću u Obiliću, da bi prikrili svoj gnusni zločin. Za ta zverstva nad nedužnim Srbima niko nije odgovarao, ubice su nekažnjene, baš kao što je politika nekažnjivosti zločina nad Srbima i dalje prisutna u Prištini, a negiranje srpske patnje i novog ugnjetavanja konstantna je politike Aljbina Kurtija – saopštio je juče direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Stolići su ubijeni 4. juna 2003. noževima i tupim predmetima, a da bi prikrili tragove zločina, ubice su zapalile kuću.

BONUS VIDEO