03/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

KINESKI KISINDŽER, UČITELJ DRŽAVE KOGA SLUŠA SI: Ko je Vang Huning s kojim se u Pekingu susreće Vučić

KINESKI KISINDŽER, UČITELJ DRŽAVE KOGA SLUŠA SI: Ko je Vang Huning s kojim se u Pekingu susreće Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje za vikend sa delegacijom u Kinu, na samit „Pojas i put“, a jedna od osoba s kojom će imati susret je i, kako je sam najavio, kineski Kisindžer, najveći intelektualac i politički mudrac savremenog sveta – Vang Huning.

U ponedeljak već imam susret sa predsednikom Sijem, bilateralu, ponedeljak ili utorak. Pre toga imam s kineskim Kisindžerom, jednim od sedmorice veličanstvenih, jedinim čovekom koji je još iz vremena Deng Sjaopinga preživeo, koji je, kažu, najveći intelektualac i politički mudrac savremenog sveta Vang Huningom. Imaću, nadam se, dva i po sata s njim. Njega sam jednom sreo i mnogo sam od njega naučio – kazao je Vučić u razgovoru za TV Prva.

Brojni sporazumi na stolu

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Aleksandar Vučić

Vučić je najavio i da očekuje da Srbija tokom njegovog boravka u Kini potpiše brojne sporazume s mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama.

– Očekujem da potpišemo mnogo sporazuma, između ostalih i sporazum o slobodnoj trgovini s Narodnom Republikom Kinom, što će nam otvoriti mnoga vrata i prozore, i za naše poljoprivredne proizvode i za našu kompletnu vinarsku industriju, gde ćemo imati po 20-30 odsto niže cene za mogućnost kasnijeg izvoza – otkrio je Vučić. 

BIO I KOD CEDUNGA

Foto: Tanjug/AP

Vang Huning

Ko je Vang Huning? Čovek kog smatraju sivom eminencijom Komunističke partije Kine i najuticajnijom osobom u Kini. Huning oblikuje kinesku politiku više od 30 godina i da nije njegovog angažmana, Kina danas ne bi bila moćna kao što jeste. Poznat je kao guoši – „učitelj države“, savetovao je sve kineske lidere u poslednje tri decenije – od Đijang Cemina preko Hu Đintaoa do Si Đinpinga.

Huning je predsednik Svekineskog komiteta, stalnog savetodavnog organa Komunističke partije Kine u koji ulazi i osam satelitskih stranaka. Koliko je značaj Svekineskog komiteta, govori i spisak Huningovih prethodnika na mestu predsednika: Mao Cedung, njegov premijer Džou Enlaj, Deng Ksijaoping i drugi – navodi se u jednom od tekstova o Huningu, kao i da je imao presudnu ulogu u formulisanju Đinpingovih ideja.

Video haos u Americi

Huning je kao 30-godišnjak proveo šest meseci u Americi i uočio mnoge pukotine u tamošnjem društvu, a svoja zapažanja je preneo u knjizi „Amerika protiv Amerike“. Bavio se okretanjem američkog društva materijalizmu, opadanjem poljoprivrede, toksičnom partijskom politikom, trkom za svemir… Ta knjiga i nakon više od 30 godina oblikuje kineske stavove o SAD.

Huning je još devedesetih rekao da je Ameriku progutao potpuni haos, pa je predložio „novi autoritarizam“, kao jedini način na koji Kina može da izbegne istu sudbinu.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da se predsednik Srbije od dolaska na vlast trudio da izgradi što bolje odnose sa Kinom i upravo je projekat „Pojas i put“ bio jedan od važnih segmenata te saradnje. Pošto je Kina zemlja od koje se očekuje da u narednih 10-20 godina preuzme vodeću ulogu u svetu, dodaje, to je pokazatelj mudre i strateške politike predsednika Vučića.

Ovaj odlazak u Kinu od izuzetnog je značaja jer predstavlja potvrdu tog streteškog partnerstva Srbije i Kine, ali važan je i zbog momenta u kom se dešava, a to su teške međunarodne okolnosti i posebno teška situacija u kojoj se nalazi Srbija. I podrška Kine će nam biti potrebna. Samim tim, sastanak sa Si Đinpingom, kao liderom Kine, i sastanak sa Huningom, jedne od najznačajnijih ličnosti kada govorimo o kreiranju politike Kine, ima poseban značaj jer to su ljudi od kojih zavisi kineska pozicija i koji ključno utiču na kinesku orijentaciju, tako da će Vučić iskoristiti te okolnosti da bi učvrstio partnerstvo s Kinom i ojačao spoljnopolitičku poziciju Srbije – kaže Graovac.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);