03/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Kina i Rusija obećale da će štititi međunarodnu pravdu

Kina i Rusija obećale da će štititi međunarodnu pravdu

Vladimir Putin i Vang Ji na sastanku u Sankt Peterburgu, Foto: Kineska medijska grupa

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u sredu u Sankt Peterburgu sa visokim kineskim diplomatom Vang Jijem koji boravi u poseti Rusiji. Dve strane su obećale da će se odupreti unipolarnoj hegemoniji i konfrontaciji bloka i zaštiti međunarodnu pravednost i pravdu.

Vang, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, nalazi se u poseti Rusiji od ponedeljka do četvrtka.

Putin je rekao da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji u martu ove godine obeležila novu eru u odnosima dveju zemalja. Od tada se konstantno sprovode važni sporazumi između dveju strana, što je rezultiralo pozitivnim ishodima na raznim poljima kao što su ekonomska i trgovinska saradnja, kulturna razmena i sport.

On je rekao da je Rusija prevazišla uticaj jednostranih sankcija koje su uvele zapadne zemlje i da je njena ekonomija ove godine počela normalno da se oporavlja i funkcioniše, dodajući da je Rusija spremna da ojača planiranje i produbi praktičnu saradnju sa Kinom. Putin je naglasio da Rusija visoko ceni i čvrsto podržava Inicijativu „Pojas i put“, kao i da je voljna da unapredi usklađivanje Evroazijske ekonomske unije u cilju promovisanja regionalnih integracija.

„Kroz kolektivne napore Rusije, Kine i drugih stranaka, BRIKS je ove godine uspešno proširio članstvo, što je saradnju podiglo na novi nivo. Rusija je voljna da održi blisku koordinaciju sa Kinom u multilateralnim okvirima kao što su Šangajska organizacija za saradnju i mehanizam BRIKS-a“, kazao je Putin.

Vang je sa svoje strane rekao da su šefovi država dveju zemalja imali uspešan sastanak ove godine, izloživši novi plan za sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije u novoj eri.

Visoki kineski diplomata istakao je da je tokom trenutne posete imao sveobuhvatne razgovore sa Nikolajom Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, i ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim o saradnji na raznim poljima između dveju zemalja. Dve strane su takođe razmenile mišljenja o trenutnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji. Kada je u pitanju Ukrajina, Putin je ponovio spremnost Rusije da to reši dijalogom i pregovorima.

Tokom posete Rusiji, Vang je kopredsedavao 18. rundi konsultacija Kine i Rusije o strateškoj bezbednosti, prisustvovao je sastanku visokih predstavnika Kine, Rusije i Mongolije o bezbednosnim pitanjima, a odvojeno se sastao i sa Lavrovom i Jadambom Enkhbajarom, sekretarom Mongolskog saveta za nacionalnu bezbednost.

(INFO/ Kineska medijska grupa)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1371683’, content_type: ‘product’});