02/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

KAKO I GDE TREBA POSTAVITI IKONE U DOMU? Ovo mesto OBAVEZNO IZBEGAVAJTE!

MNOGI SRBI NIKAD NISU ČULI ZA CRNU IKONU! Iza nje se krije velika TAJNA, a evo gde se čuva kod nas

Ikona / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

Reč ikona je izvorna grčka reč i znači – slika, portret.

Ikona je sredstvo za komunikaciju između onoga ko joj pristupa, i onoga ko je na njoj naslikan, “izobražen“.

Kao što svaki vernik zna, ikona je slika pred kojom se molimo za zaštitu nas i naše porodice.

Ona nije puki ukrasni element, pa se savetuje da prilikom odabira mesta za ovu svetu sliku obratite pažnju na hrišćansku tradiciju i običaje. Postavljanje ikona na zid, takođe, ima svoja pravila.

Postavljanje pravoslavnih ikona u stanu ili kući treba da bude na istočnom zidu počasne, glavne prostorije.

U spavaćoj sobi slika sveca može se naći iznad kreveta, mada postoji mit i da se ikone ne postavljaju u spavaću sobu.

Pošto se ni stambene zgrade, a ni porodične kuće, ne orjentišu kao Pravoslavni hramovi (istok- zapad), često nije moguće da istočni zid bude prazan, da bi se na njemu postavile ikone. Ponekad su na toj strani prozori, vrata, ili neki deo nameštaja. U tom slučaju ikone treba postaviti na zid na kome ima slobodnog prostora, ali da ikona bude na središnjem, centralnom mestu tog zida.

Postavljanje ikona na zid ima svoja pravila. Opet se treba ugledati na hram, i poštovati pravilo rasporeda ikona na ikonostasu. Na ikonostasu, u sredini se nalaze, tzv. Carska vrata (Carske dveri), na kojima je izobražena, naslikana scena Blagovesti, kada arhangel Gavril, saopštava Bogorodici radosnu vest da će roditi Spasitelja sveta. Sa leve strane Carskih dveri, nalazi se ikona Presvete Bogorodice, a sa desne strane ikona Gospoda Isusa Hrista.

Ako u vašem stambenom prostoru posedujete ikone Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice, ikonu Krsne slave, postoje dve mogućnosti ili dva načina kako ih treba postaviti. Ovo nam objašnjava protojerej Srećko Zečević, u blogu “Eparhija“:

“Prvi način: Ikonu Krsne slave postaviti u sredinu, a sa leve strane ikone Krsne slave ( leva strana kada gledate u ikonu) postaviti ikonu Presvete Bogorodice, sa desne strane ikonu Gospoda Isusa Hrista.

Drugi način: ikonu Gospoda Isusa Hrista treba postaviti u sredinu, levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Presvete Bogorodice, a desno porodičnu ikonu Krsne slave.

Prvi i drugi način su ispravni, ali ako bi neko pitao, šta izabrati od ove dve mogućnosti? Opredelio bih se za prvu mogućnost, jer je ona slična rasporedu ikona na ikonostasu u hramu, u sredini na ikonostasu je ikona Blagovesti, gde su Carske dveri, a u kući je Slavska ikona, levo je ikona Bogorodice, a desno ikona Gospoda Isusa Hrista, tako je isto i u kući raspored.“

‘Slavska ikona je u sredini ako imate više ikona svetih Božijih, a ikone ostalih Božijih ugodnika (svetitelja) staviti levo i desno od Slavske ikone. Takođe i estetika može uticati na pravilo postavljanja ikona. Ako je, na primer, slavska ikona znatno veća (ali i znatno manja) od ikona Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, ona iz estetskih razloga može biti u sredini i pred njom će goreti i kandilo“, objašnjava protojerej.

(INFO / Magazin Novosti)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1194737’, content_type: ‘product’});