06/10/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

JEDAN ZBOG VERE U HRISTA BAČEN U KLJUČALU VODU, DRUGOG SVETI ILIJA VASKRSAO IZ MRTVIH! Danas obeležavamo dva veoma važna sveca

SPC i njeni vernici danas obeležavaju dva sveca – Svetog sveštenomučenika Foku i Svetog proroka Jonu.

Sveti sveštenomučenik Foka

Wikipedia

Sveti sveštenomučenik Foka

Od mladosti isticao se u hrišćanskim dobrim delima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima utvrdio je pravoverne u veri, i obratio u veru mnoge idolopoklonike.

To je kod nevernika izazvalo gnev. Gospod mu je predočio mučeničku smrt u kroz jednu viziju u kojoj je video goluba kako sleće s neba noseći u ustima venac od cveća i kako mu venac spušta na glavu.

Tada mu je golub rekao: „Čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!“

On je tu viziju smatrao kao nagoveštaj da bi trebalo uskoro da umre zbog Hrista. Nimalo se nije usplašio i već je krenuo da se sprema za muke koje ga čekaju.  

I uskoro knez Afrikan ga je na muke i stavio: isprebijao ga je, bacio u tamnicu a posle ga bacio u ključalu vodu. Nastradao je u vreme cara Trajana.

Sveti prorok Jona

SPC

Sveti prorok Jona

Živeo oko 800 godina pre Hrista. Bio je sin udovice u Sarepti Sidonskoj koga prorok Ilija vaskrse iz mrtvih.

„Svojim trodnevnim prebivanjem u utrobi kita, Seti Jona predobražavao je trodnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih“.

ČUDESNI PUT MATI JUSTINE: Bila lekar specijalista, ali zbog jednog sna se zamonašila i podigla manastir

Bog čoveka vodi ka cilju neobičnim putevima, a ako ima vere ništa nije nemoguće, govori igumanija i jedina monahinja manastira Svetog Hristofora, zadužbine kralja Dragutina iz 13. veka, u Mislođinu, i navodi da je Božji poziv dobila mnogo ranije nego što je putem Gospodnjim krenula, ali da ga tada nije razumela.

ON JE NA SVOJIM PLEĆIMA NOSIO TERET BOGATSTVA, A ONA TERET ROPSTVA! Danas su Sveti Evmenije Gortinski i Sveta mučenica Ariadna

Oboje su se još u ranoj mladosti prikonili Hristu i molitvom izdejstvovali čudesa.

ONI SE HRISTA NISU ODREKLI ČAK I KAD SU IH STAVILI NA TEŠKE MUKE Danas su Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont

Sveti Dorimedont je čak medvedicu vukao za uši da bi ga rastrgla, međutim, ona mu se umiljavala. Tada je mučitelj naredio da ih usmrte mačem.

ON JE DAO "I CESARU CESAREVO I BOGU BOŽJE": Pravoslavni svet danas slavi Svetog velikomučenika Jevstatija

Ovaj svetac je zajedno sa ženom i sinovima zbog ispovedanja hriščanstva završio u usijanom metalnom volu.