09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

JEDAN OD GLAVNIH AUTORA MONTIRANE AFERE „DRŽAVNI UDAR“! Evo ko je uhapšeni Saša Čađenović

JEDAN OD GLAVNIH AUTORA MONTIRANE AFERE "DRŽAVNI UDAR"! Evo ko je uhapšeni Saša Čađenović

Foto: Wikipedia/Nije bitno…, Youtube

Proces su obeležile brojne kontroverze, suđenje je crnogorska i javnost regiona, a presuda Suzane Mugoše je pala na Apelacionom sudu. Ovih dana je nastavljeno suđenje za ovaj proces, podseća podgorički portal Borba, a prenosi Tanjug.

Zataškao aferu „crne trojke“

Za Čađenovića je zapisano da je zataškao aferu „crne trojke“, protiv policijskih službenika koji su prebijali političke neistomišljenike i umesto da ostane bez posla na predlog tadašnjeg SDT Milivoja Katnića, prebačen je u specijalno tužilaštvo.

Aferu koju je otvorio Brajuško Brajušković, optužbama protiv policijskih funkcionera zbog prebijanja političkih neistomišljenika, dobio je u rad Saša Čađenović, koji je ovu istragu zatvorio, a jedan od napadnutih bio je i kasnije likvidirani Duško Jovanović, prvi čovek podgoričkog Dana.

Portal piše i da ime tužioca Saše Čađenovića ponovo našlo u žiži javnosti kada je obznanjeno da je odbacio spise Europola s obrazloženjem da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica.

– Nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji, specijalni tužilac Saša Čađenović doneo je odluku 20. januara ove godine da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, navode iz SDT-a – obelodanio je tada podgorički portal Libertas.

Ono što je, kažu, još više zainteresovalo javnost jeste fotografija koju je uhapšeni visoki funkcioner ANB-a, Petar Lazović, koji je trenutno u zatvoru zbog kriminalnog delovanja, inače sin bivšeg šefa SPO-a Zorana Lazovića, poslao fotografiju Saše Čađenovića, specijalnog tužioca, navodnom vođi Kavačkog klana Radoju Zviceru.

Foto: Youtube/MediaBiro

Saša Čađenović

 

Podsećaju da je pre nekoliko godina MANS vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu do­sta­vio kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv Ča­đe­no­vi­ća, zbog sum­nje da je u po­stup­ku od­lu­či­va­nja po kri­vič­noj pri­ja­vi u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” zlo­u­po­trie­bio slu­žbe­ni po­lo­žaj i ne­sa­ve­sno po­stu­pao u iz­vr­še­nju slu­žbe­ne rad­nje.

I po­red iz­re­če­ne me­re za­bra­ne na­pre­do­va­nja u slu­žbi, tada za­me­nik osnov­nog tu­ži­o­ca Sa­ša Ča­đe­no­vić je početkom sep­tem­bra 2015. godine, na pred­log spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca Mi­li­vo­ja Kat­ni­ća, pre­šao u Spe­ci­jal­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo.

Iako je Ko­mi­si­ja za Ko­deks tu­ži­lač­ke eti­ke Ča­đe­no­vi­ću iz­re­kla za­bra­nu, od­no­sno od­lu­či­la da dve go­di­ne ne mo­že na­pre­do­va­ti u slu­žbi, on je i po­red za­bra­ne za­stu­pao op­tu­žni­ce Osnov­nog tu­ži­la­štva, a sa­da po­stu­pa u spe­ci­jal­nim pred­me­ti­ma.

SDT odbacilo krivičnu prijavu MANS-a

Spe­ci­jal­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo (SDT) od­ba­ci­lo je kri­vič­nu pri­ja­vu MANS-a pod­ne­tu pro­tiv de­vet li­ca zbog po­di­za­nja vi­še kre­di­ta fir­mi po­ve­za­nih sa Euro­fon­dom i Ve­se­li­nom Ba­ro­vićem, za či­je je obez­be­đe­nje kao hi­po­te­ka sta­vlje­no dr­žav­no ze­mlji­šte So­la­ne „Ba­jo Se­ku­lić”.

Spe­ci­jal­ni tu­ži­lac Sa­ša Ča­đe­no­vić je pri­ja­vu MANS-a, pod­nie­tu u apri­lu pro­šle go­di­ne, od­ba­cio na­kon go­di­nu da­na is­tra­ge, jer je, ka­ko je na­veo, na­stu­pi­la za­star­e­lost kri­vič­nog go­nje­nja. Tvrdi se da je organizovao ilegalne borbe pit bul terijera širom Crne Gore, iako je to krivično delo.

Krajem oktobra 2014. godine neko je zapalio automobile porodice Saše Čađenovića, u naselju Zlatica. Reč je o automobilu BMW, a još uvijek nije otkriveno ko je počinioc, kao ni da li je to bila poruka tužiocu Čađenoviću.

Spekulisalo se da je vozilo njegovog brata, ali da je ustvari tužilac bio meta napada. Demokratski front je optužio Čađenovića, da je nakon nameštanja svog rođaka Mihaila, u montiranoj aferi “državni udar”, nagrađen stanom od Vlade Crne Gore, za dobro obavljen posao.

Mihailo Čađenović je optužio Sašu Čađenovića da mu je nudio slobodu samo da lažno optuži Andriju Mandića, u aferi “državni udar”, podseća portal Borba.

BONUD VIDEO: 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);