28/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

„IZRAELSKI BRODOVI SU LEGITIMNE METE BILO GDE“: Huti se oglasili nakon napada u Crvenom moru

"IZRAELSKI BRODOVI SU LEGITIMNE METE BILO GDE": Huti se oglasili nakon napada u Crvenom moru

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general major Ali Al Moški izjavio je danas nakon otmice broda „Galaxy Leader“ u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gde.

Izraelski brodovi su za nas legitimne mete bilo gde…i nećemo oklevati da preduzmemo akciju – rekao je on za TV stanicu grupe Al-Masira.

Huti, koji su sebe proglasili delom „osovine otpora“ iranskih saveznika i zastupnika, takođe su lansirali seriju dronova i projektila ka Izraelu, prenosi Arab njuz.

Teretnim brodom „Galaxy Leader“ pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanska firma, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom „Ramijem“ Ungarom.

Zaplena broda je samo početak – rekao je portparol Huta Mohamed Abdul Salam u nedelju u saopštenju objavljenom na platformi X (Tviter) i najavio nove pomorske napade dok Izrael ne zaustavi svoju agresiju na Gazu.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u provinciji Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku sigurnost Ambrei, napominjući da su među posadom bili Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

Izraelska vojska je rekla da je zaplena „veoma ozbiljan incident sa globalnim posledicama“, dok je američki vojni zvaničnik to nazvao „flagrantnim kršenjem međunarodnog prava“.