02/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

IZAŠLA PRAVA ISTINA O POREKLU SEKE SABLIĆ: Većina ne zna ove DETALJE iz života GLUMICE

IZAŠLA PRAVA ISTINA O POREKLU SEKE SABLIĆ: Većina ne zna ove DETALJE iz života GLUMICE

Seka Sablić, Foto: Beta/ Milan Obradović

Seka Sablić je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, koja po nekim izvorima slovi za najveću domaću komičarku ili kraljicu komedije.

Karijeru je započela pre više od pedeset godina, da bi danas bila jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica u svim zemljama bivše Jugoslavije. Naklonost filmske kritike i obožavanje publike postigla je kao Kristina u crnoj komediji Maratonci trče počasni krug.

Seka Sablić
foto: Marina Lopičić

Veliki uspeh ostvarila je u komedijama Burduš, Tesna koža 3, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Razvod na određeno vreme, Sekula i njegove žene, Druga Žikina dinastija i Sekula se opet ženi.

Izuzetne komičarske sposobnosti pokazala je kao drugarica Seka u TV seriji Bolji život i kao sekretarica Marijana u Srećnim ljudima. Zenit nove popularnosti doživela je zahvaljujući sitkomu Ljubav, navika, panika iz 2005. godine, pa zatim petnaest godina kasnije, sa komedijom Tri muškarca i tetka, kada je imala 79 godina.

Jelisaveta je rođena 13. juna 1942. godine, u Beogradu. Otac Stevan rođen je u Maloj Gradusi, na Baniji, a majka Vera Avramović (rođena kao Meri Ašerović u Leskovcu i poreklom je sefardska Jevrejka. Završila je Osnovnu školu „Sveti Sava”, Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, 1965. godine, kao najbolji student u klasi profesora Mate Miloševića. Tu je upoznala Dragana Nikolića, koji je najpre postao njen najbolji prijatelj sa klase, a potom i kum.

Seka Sablić
foto: Damir Dervišagić

Dobitnica je najprestižnijih nagrada i priznanja, pre svega Dobričinog prstena i Žanke Stokić, četiri Statuete Ćuran, jednog Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Nušićeve nagrade, Sterijine nagrade, Zlatne arene i mnogih drugih.

Posle 50 godina karijere, Seka je i dalje aktivna. Igra predstave u mnogim beogradskim pozorištima, snima filmove i gostuje u televizijskim serijama.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1220063’, content_type: ‘product’});