29/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ITALIJANSKA DRAMA O OTUĐENOSTI ČOVEKA DANAŠNJICE: Tajanstvena večera prijatelja na koju se ne biste USUDILI

ITALIJANSKA DRAMA O OTUĐENOSTI ČOVEKA DANAŠNJICE: Tajanstvena večera prijatelja na koju se ne biste USUDILI

Savršeni stranci, Foto: printscreen/youtube/medusafilmofficial

Ali tu je INFO peporuka koja će vam baciti svetlo i na nešto manje komercijalno ali nimalo plitko.

Ukoliko niste pogledali, ovo je pravi trenutak za to. Izađite iz stereotipa o romantizovanim Italijanima uz dramu sa komičnim situacijama uz film Savršeni stranci iz 2016 godine, režisera Paola Đenovezea.

Ovo ostvarenje može da se pohvali i Ginisovim rekordom, jer su po njemu napravljeni rimejkovi i to čak na 7 jezika, nose različite nazive ali piča je je i dalje originalna i prati sedmoro protagosnita. Ovaj filmski hit se bavi raznim temamam današnjice – privatnost, komunikacija, tajne.

Eva i Roko
Eva i Rokofoto: Printscreen/youtube/Medusa Film Official

Tri aspekta savremenog društva koje su namerno ili slučajno prilično ogoljene danas. Radnja se odvija tokom večere koju organizuje bračlni par hirurg Roko i njegova žena Eva za svoje prijatelje koji su parovi, sem jednog samca. Naravno, neizostavni aksesoar današnjeg čoveka – mobilni telefon je glavni akter. Neprekidno svima stižu pozivi, poruke, te uviđaju da im to remeti noralno i zdravo okupljanje što pokreće jednu žučnu diskusiju o zajedničkom prijatelju koji je prevario svoju suprugu. I tu se prvi put dotiču srži iskrenosti mežu prijateljima.

Večera, Savršeni stranci
foto: Printscreen/youtube/Perfetti Sconosciuti

Dolaze na ideju da svaki sledeći put kada se nečiji telefon oglasi, da ga stave na sto i podele sa svima dolazeći poziv ili pročitaju poruku naglas. Ovaj naizgled naivan eksperiment u potpunosti menja tok večeri i razoktiva tajne, laži i nadasve neobične odnose među prijateljima. Kako se veče odvija, psotajemo svedoci mnogih iznenađujućih otkrića. Za bilo koji lik koji se vežete ili prepostavite da nema šta posebno da sakrije – iznenadiće vas koliko obrta zapravo postoji, i da čak i oni najnaivniji mogu da iznedre više od očekivanog. Zavisno iz kog ugla gledate, ali ovaj film se između ostalog bavi i temom koliko smo otvoreni zaista prema našim prijateljima, kako to moderna tehnologija utiče na odnose i kako su naše virtuelne tajne na staklenim nogama.

Ana Foljeta
Ana Foljetafoto: Printscreen/youtube/Medusa Film Official

Zanimljiva glumačka postava Đuzepe Batiston, Ana Foljeta, Marko Đalini i drugi, i dinamična priča čine ovaj film izvanrednim iskustvom koje će sigurno baciti mrvu sumnje svakom, kako o vlastitim onodima i tajnama, tako i o besmislenoj savršenosti koji mnogi pokušavaju da prikažu. Postavljaju se mnoga pitanja: Da li je sramota biti ono što jesam, da li moram ili želim da se povinujem onome što se očeuje, da li je u redu da sam sam u četrdesetim – jeste! Ali ako želim da me prihvate i neosužuju, onda nikako nije, pa me to navodi da se latim igre savršenog.

A da li ću to ikada biti, i hoću li to nekada ćiveti stvarno – pa, manje je bitno, jer sam ja ustvari savršen prijatelj i partner, u svakom aspektu svog života,…sve dok mi neko ne pogleda u mobilni telefon i neflitriran sadržaj istog. Svakako vredno gledanja i preispitivanja, za početak sebe samih, jer društvo će i dalje nastaviti sa igranjem ulogama zarad prihvatanja od strane drugih maskiranih aktera današnjice.

Trejler za film:

(INFO/Tatjana Maksić)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1386569’, content_type: ‘product’});